Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkan Yardımcısı Taylan Türkölmez, tamamlayıcı emeklilik sisteminin (TES) kurulması sürecine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Türkölmez, TES'in siyaset üstü bir şekilde, tüm tarafların ve toplumun onayı alınarak hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı. Bu sistemin 2026 yılında uygulanmaya başlanabileceğini belirten Türkölmez, “Eğer tüm tarafların ve toplumun olurunu alarak kurgularsak, 2026 yılına kadar geçiş yapabiliriz” dedi.

AYBÜ ve MYK Arasında Seyislik Meslek Standardı İşbirliği Protokolü İmzalandı AYBÜ ve MYK Arasında Seyislik Meslek Standardı İşbirliği Protokolü İmzalandı

Türkölmez, tamamlayıcı emeklilik sisteminin içeriğinin henüz netleşmediğini ancak Orta Vadeli Program’a göre bu sisteme geçileceği yönünde kamu iradesi bulunduğunu ifade etti. Türkiye’nin demografik yapısındaki değişimlere dikkat çeken Türkölmez, doğurganlık oranlarının düştüğünü, nüfusun yaşlandığını ve 65 yaş üstü 10 milyon insanın bulunduğunu söyledi. Ayrıca, sosyal güvenlik sisteminin her yıl açık verdiğine, emekli sayısının arttığı halde istihdamın yeterince artmadığına dikkat çekti.

Türkölmez, bu sorunların çözülmesi için ikinci basamak emeklilik reformuna, yani özel sektörün yöneteceği bir tamamlayıcı emeklilik sistemine ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Ancak bu sistemin siyaseten tarafsız bir mutabakatla kurulması gerektiğini vurgulayan Türkölmez, “Eğer TES’i siyasi tartışmalara çeker ve popülizm devreye girerse, doğruyu tartışmak zorlaşır” dedi.

Türkölmez, TES’in 2025 yılında kurgusunun tamamlanması halinde 2026 yılı başında uygulamaya geçirilebileceğini söyledi. Ayrıca, bu süreçte Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile entegrasyon, fonların kurulması ve firmalardan düzenli katkı paylarının toplanacağı büyük bir ekosistemin oluşturulması gerektiğini belirtti. Bu yapılanmanın biraz zaman alacağını ifade eden Türkölmez, “Eğer 2025’te bu kurguyu tamamlayabilirsek, 2026’da başlayabiliriz” dedi.

Kaynak: KFK Ajans