Hazine ve Maliye Bakanlığı, sosyal medya üzerinden terapi, mentörlük, meditasyon, mindfulness (farkındalık) gibi hizmetler veren ve gelirini beyan etmeyen kişilere yönelik denetimlerini başlattı. Son dönemde hızla yaygınlaşan dijital platformlarda danışmanlık ve koçluk hizmeti veren kişiler, vergi mükellefiyeti yükümlülüklerini yerine getirmedikleri için takibe alındı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bu alanda gerçekleştirilen denetimlerle vergi kaybının önüne geçilmesini hedeflediklerini ve kayıtdışılıkla mücadeleye devam ettiklerini vurguladı.
DANIŞMANLIK HİZMETLERİNE VERGİ DENETİMİ
Sosyal medya üzerinden bireysel danışmanlık, koçluk, theta healing (bilinçaltı terapi tekniği), mentörlük ve terapi gibi alanlarda gelir elde eden kişilerin vergi beyanları, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından titizlikle inceleniyor. Özellikle internet üzerinden yapılan hizmetlerden elde edilen kazançların beyan edilmemesi, vergi denetimlerinin artmasına neden oldu. Bu hizmetlerin büyük bir kısmı, sosyal medya ve dijital platformlardan gerçekleştiriliyor ve hızla büyüyen bir pazar oluşturuyor.
Bakanlık, internet üzerinden gerçekleştirilen tüm bu faaliyetleri takip ederek, banka hesap hareketlerini kontrol ediyor ve beyan edilmemiş kazançları tespit ediyor. Özellikle 2022 ve 2023 yıllarında bu alanda faaliyet gösteren kişilere yönelik denetimler yoğunlaştırılmış durumda.
EASY VERGİ YÖNTEMİ
Sosyal medya üzerinden kazanç elde eden içerik üreticileri için kolay vergilendirme yöntemi getirildi. 2024 yılı itibarıyla internet ve dijital platformlardan elde edilen gelirler için kolay vergi beyanı süreci uygulanıyor. Bu kazançlar, yıllık 3 milyon lirayı aşmadığı sürece bankalar tarafından yüzde 15 gelir vergisi tevkifatıyla otomatik olarak vergiye tabi tutuluyor. Bu tutarı aşan gelirlerde ise yıllık beyanname verilmesi gerekiyor.
Bakanlık, bu yeni düzenleme ile sosyal medya üzerinden elde edilen kazançların vergilendirilmesinde büyük bir kolaylık sağlamayı amaçlıyor. İçerik üreticilerinin vergi dairesinden alacakları istisna belgesi ile banka hesaplarına yatırılacak gelirlerden vergi kesintisi yapılması sağlanıyor. Bu sayede sosyal medya kazançlarının vergisel yükümlülükleri yerine getiriliyor ve kayıt dışı ekonominin önüne geçiliyor.
Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, vergi gelirlerinde sağlanan iyileşmeleri ülkenin refahı ve istikrarı için verimli alanlara yönlendireceklerini söyledi.