Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Tarafından 2025 Yılının “Aile Yılı” İlan Edilmesi Hakkında Basın Açıklamasında bulundu.
Toplumun temel yapı taşı olan ailenin korunması, sağlıklı ve müreffeh bir toplum için ön şarttır. Bu minvalde ailenin korunması evrensel bir insan hakkı olup bireylerin yanında toplum ve devlet de aileyi korumakla yükümlüdür. Nitekim Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi ve BM Medeni ve Siyasi Haklar Sözleşmesi “Aile, toplumun, doğal ve temel unsurudur, toplum ve devlet tarafından korunma hakkına sahiptir.” hükmünü haizdir.
1982 tarihli Türkiye Cumhuriyeti Anayasası, ailenin Türk toplumunun temelini teşkil ettiğini ve eşler arasında eşitliğe dayalı olduğunu vurgulamaktadır. Anayasa’nın 41’inci maddesi, Devleti vatandaşların ailenin huzuru ve refahı ile aile planlamasının öğretimi ve uygulamasını sağlamak açısından gerekli görevler almak ve ilgili teşkilatları kurmakla sorumlu tutmuştur. Anayasa’nın 62’nci maddesi ise Devletin yabancı ülkelerde çalışan Türk vatandaşlarının aile birliğinin korunması noktasında gerekli tedbirleri almakla yükümlü olduğunu hüküm altına almıştır.
Anayasa’nın mezkûr hükümleri çerçevesinde On İkinci Kalkınma Planı’nda “Kadın ve erkeğin evlilik bağıyla kurulan, milli ve manevi değerlerin taşıyıcısı olan ailenin her türlü zararlı eğilimden korunması, sağlıklı nesillerin yetişmesi, dinamik nüfus yapısının ve kalkınmanın istikrarlı bir biçimde sürdürülmesini teminen aile kurumunun güçlendirilmesi” temel alınmaktadır. Bu çerçevede aile odaklı çalışmaların tüm paydaşların dâhil olduğu katılımcı yaklaşımla oluşturulması ve uygulanması, aileye yönelik hizmetlerin kalitesinin, yaygınlığının ve etkisinin artırılması hedeflenmektedir.
On İkinci Kalkınma Planı doğrultusunda; ailenin korunması ve güçlendirilmesine yönelik yapılan çalışmaların ivme kazandığı son dönemde genç nüfusun korunması, geçmişten günümüze aktarılan değer ve kültürel kimliğin muhafaza edilmesi, aile kurumunun güçlendirilmesi için kapsamlı önlemlerin alınması ihtiyacına binaen stratejilerin, hedeflerin ve faaliyetlerin yer aldığı “Ailenin Korunması ve Güçlendirilmesi Vizyon Belgesi ve Eylem Planı (2024-2028)” hazırlanmıştır. Eylem Planı kapsamında aile kurumunun öneminin vurgulanması, aile içindeki birlik ve beraberliğin korunması, mevcut riskler karşısında ailenin topyekûn desteklenmesi amacıyla 2025 yılı, Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip ERDOĞAN tarafından “Aile Yılı” olarak ilan edilmiştir.
On İkinci Kalkınma Planı’nda ve Eylem Planı’nda vurgulanan hedeflerin gerçekleştirilmesi için sosyal ve ekonomik eşitsizliklerin aileler üzerindeki etkisinin ele alınması ve ailenin korunması için politikalar geliştirilmesi önem arz etmektedir. Bu bağlamda sağlık, istihdam, gelir dağılımı düzenlemesi, kadın, çocuk, koruyucu aile programları ve konut politikaları gibi hizmetlerden oluşan aile politikaları öne çıkmaktadır.
Ulusal insan hakları kurumları, sosyal politikaların hak temelli bir bakış açısıyla inşa edilmesi ve yürütülmesinde başat aktörlerden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu bağlamda Kurumumuz her yıl yayımladığı yıllık insan hakları raporunda sosyal politikaları insan hakları normları çerçevesinde değerlendirerek muhataplarına tavsiyelerde bulunmaktadır. Ayrıca aile üyelerinin eğitimi, bilinçlendirilmesi, hukuk alanındaki bilgi ve becerilerinin geliştirilmesi ve hak arama mekanizmaları hakkında farkındalıklarının artırılması ve aile içi şiddetin önlenmesi gibi birçok konuda yasal görev alanı çerçevesinde gerekli çalışmaları yürütmektedir.
Temel misyonu insan onurunu temel alarak kişilerin eşit muamele görme hakkının güvence altına alınması, hukuken tanınmış hak ve hürriyetlerden yararlanmada ayrımcılığın önlenmesi olan Kurumumuz, Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından 2025 yılının “Aile Yılı” ilan edilmesi vesilesiyle; aile kurumunun güçlendirilmesi için oluşturulan stratejilerin, hedeflerin ve faaliyetlerin hayata geçirilmesini temenni etmektedir.