Anadolu Sigorta Genel Müdürü Mehmet Tuğtan, 2023’ün 9 aylık döneminde trafik sigortasında sektördeki zararların 21 milyar TL’nin üzerine çıktığını ve bu durumun yönetilemez bir seviyeye ulaştığını açıkladı. 2025’te 100 yaşına girecek olan Anadolu Sigorta, düzenlediği basın toplantısında şirketin finansal durumu ve sigorta sektörü ile ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu.

Tuğtan, trafik sigortasında gerçek zararın 21 milyar TL değil, 37 milyar TL olduğunu belirterek, sektördeki yatırım gelirlerinin de zararı derinleştirdiğini ifade etti. Ayrıca, trafik sigortasında hasar/prim oranının yüzde 130 olduğunu, bazı sigorta gruplarında ise bu oranın yüzde 200’ün üzerine çıktığını vurguladı. "Her 100 liralık prim ürettiğimizde 30 lira zarar ediyoruz. Bu şekilde devam etmek mümkün değil" diyen Tuğtan, sektördeki mevcut sistemin sürdürülebilir olmadığını dile getirdi.

Fenerbahçe şampiyon olduğu 1969-1970 futbol sezonunda oynadığı 30 maçta toplam kaç gol yemiştir. Fenerbahçe şampiyon olduğu 1969-1970 futbol sezonunda oynadığı 30 maçta toplam kaç gol yemiştir.

Trafik sigortasında fiyatların tavan tarifeye bağlanması nedeniyle primlerin artırılamadığını belirten Tuğtan, sektördeki çözüm arayışlarını da paylaştı. Sigorta şirketlerinin, trafik sigortasına ihtiyari mali mesuliyet veya hukuksal koruma gibi ek paketler ekleyerek, primlerden ek gelir elde etmeye çalıştığını söyledi. Ancak, Tuğtan, bu çabaların yeterli olmayacağını, çünkü kasko sigortasında sigortalılık oranının sadece yüzde 25 civarında olduğunu ifade etti.

Mehmet Tuğtan, trafik sigortasında ciddi bir değişikliğe gidilmesi gerektiğini belirterek şu önerilerde bulundu: "Trafik sigortasında serbest tarifeye geçilmesi gerekiyor. Ancak, yalnızca serbest tarife yeterli olmayacaktır. İlk etapta bedeni hasarlarda hesaplama yönteminin bir kurala bağlanması ve Borçlar Kanunu’nda yapılacak yasal düzenlemelerle bu sorunun çözülmesi gerekiyor. Ayrıca, değer kaybı tazminatının ayrı bir başlık olarak ele alınması, iyi sürücü ile kötü sürücüyü ayırt edecek bir fiyatlama sisteminin oluşturulması da bu sorunun çözümüne katkı sağlayacaktır."

Tuğtan, sektörün bu önerilere kulak verir ve gerekli düzenlemeleri yaparsa, trafik sigortasında yaşanan zararların azaltılabileceğini ifade etti. Sektördeki mevcut sorunların çözülmesi için radikal değişikliklere ihtiyaç duyulduğunun altını çizdi.

Kaynak: Haber Merkezi