Türkiye, Bilgisayarlı Transit Sistemi (NCTS) ile ilgili önemli bir adım atarak, yarından itibaren sistemin 5. fazına geçiş yapacak. Konuyla ilgili olarak Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğe göre, Türkiye, Avrupa Birliği ve Avrupa Serbest Ticaret Birliği (EFTA) üye ülkeleri ile Birleşik Krallık, Kuzey Makedonya, Sırbistan ve Ukrayna'nın taraf olduğu "Ortak Transit Rejimi" çerçevesinde NCTS'nin güncel versiyonunu kullanmaya başlayacak. Bu yeni güncelleme, Türkiye'nin uluslararası ticaretindeki süreçleri daha verimli ve güvenilir bir hale getirmeyi hedefliyor.
NCTS Faz-5'e Geçiş
Yeni sistemin, mevcut NCTS Faz-4'ün yerini almasıyla birlikte, taşımalarda çeşitli iyileştirmeler sağlanacak. Bu iyileştirmeler, taşıma süreçlerinde daha fazla basitleştirme ve verimlilik sağlanmasını amaçlıyor. Ticaret Bakanlığı tarafından yayımlanan Gümrük Genel Tebliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ ile, kara, hava ve deniz yoluyla yapılan taşımalarda kullanılan semboller, beyanlar ve tutulacak kayıtlar gibi konularda önemli düzenlemelere gidildi.
Yeni sistem, taşımalarda tek bir beyanname ve tek bir teminat ile işlem yapılmasına olanak tanıyacak. Bu sayede, Türkiye'nin Avrupa'ya yönelik ihracatında daha kolay ve hızlı bir işlem süreci sağlanacak. NCTS, özellikle Avrupa coğrafyasında ticaretin en büyük payını oluşturan Türkiye için büyük avantajlar sunuyor.
Eşya Ticaretinde İşlemlerin Basitleştirilmesi
Ortak Transit Rejimi çerçevesindeki taşımalarda, NCTS kullanılarak işlemler daha hızlı ve güvenli bir şekilde gerçekleştirilebilecek. Bu sistem, Eşya Ticaretinde İşlemlerin Basitleştirilmesine İlişkin Sözleşme'nin hükümleri doğrultusunda yürütülüyor ve taşıma süreçlerinde daha az evrak işlemi gerektiriyor.
Türkiye'nin bu yeni faza geçişiyle birlikte, uluslararası ticaretin daha hızlı ve verimli bir şekilde yapılması hedefleniyor. Bu geçişin, Türkiye'nin ticaretinin desteklenmesinin yanı sıra, dünya çapında daha güçlü bir lojistik altyapısına sahip olmasını sağlayacağı düşünülüyor.