Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'de istihdamı korumak amacıyla başlatılan yeni destek programının detaylarını açıkladı. Bakan Kacır, yeni teşvik sisteminin sürecinin tamamlandığını ve gelecek haftalarda duyurulacağını belirtti. İstihdam koruma programı kapsamında, özellikle dört sektörde, çalışan sayısını azaltmayan şirketlere şubat ayından itibaren aylık 2.500 TL'ye kadar destek sağlanacak. Bu adım, istihdamı koruma ve destekleme yönünde atılan önemli bir adım olarak görülüyor.
Bakan Kacır, yeni GAP Eylem Planı çerçevesinde, Türkiye'nin kalkınma seviyesini hızla iyileştirmeyi ve özellikle genç nüfusun bölgede istihdam edilmesini sağlamayı hedeflediklerini vurguladı. GAP Eylem Planı, bölgedeki kalkınmayı hızlandırmayı, tarımda hassas dönüşüm ve sulama projeleri gibi büyük yatırımlarla tarımsal üretimi artırmayı hedefliyor. Bakan, GAP Eylem Planı'nın 2028 yılına kadar 198 projeye 496 milyar TL yatırım yapılmasını öngördüğünü belirtti.
Sanayi teşviklerinin 6. Bölge'deki şehirlerde en ileri düzeye taşındığını ve bu şehirlerdeki yeni yatırımlar için sigorta primi ödemelerinin 12 yıl boyunca işveren ve 10 yıl boyunca işçi hissesi açısından sıfırlanacağını aktardı. Bu teşvikler, her bir çalışan için aylık 7.750 TL destek sağlanması anlamına geliyor. Kacır, son dönemde yapılan teşvik belgeleriyle 1 trilyon TL'nin üzerinde yatırım yapılmış ve 710 bin yeni istihdam yaratılmıştır.
KOBİ'lere yönelik olarak da hazır giyim, tekstil, deri, ayakkabı ve mobilya sektörlerinde faaliyet gösteren firmalara, 2024 yılının sonunda mevcut istihdam seviyelerini korumaları şartıyla 2.500 TL'ye kadar destek ödemesi yapılacak. Kacır, KOSGEB aracılığıyla sunulacak bu desteklerin, sektörlerde markalaşma, tasarım ve AR-GE kapasitesinin geliştirilmesine katkı sağlayacağını ifade etti.
Bakan Kacır, 2025 yılına kadar hayata geçirmeyi planladıkları yeni teşvik sisteminin, özellikle yerel kalkınma hamlelerine büyük katkı sunmayı hedeflediğini belirtti. Ayrıca, teknolojiyi odağa alarak, yüksek katma değerli sektörlerdeki yatırımların hızlandırılacağını ve her bir ilin ekonomik potansiyelinin değerlendirilerek, ülke genelinde eşit kalkınmanın sağlanacağını vurguladı. Bu çerçevede, sanayi alanlarının büyütülmesi ve yatırımcılarla buluşmasını hızlandıracak tedbirlerin alınacağı da açıklandı.
Kacır, OSB'lerdeki yatırımların artırılmasına yönelik çalışmaların hızlandığını ve Türkiye'nin sanayi alanlarındaki yüzölçümünün hızla büyütülmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, raylı sistemlerle entegre organize sanayi bölgeleri kurulmasının, rekabet gücünü artıracağına ve Avrupa Birliği’nin karbon düzenlemelerine uyum sağlanmasına yardımcı olacağına dikkat çekti.
Yeni teşvik sistemiyle, Türkiye'nin yatırım, üretim, istihdam ve ihracat alanlarında daha güçlü bir kalkınma sürecine girmesi hedefleniyor.