Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2023 yılına ilişkin çevre koruma harcama istatistiklerini açıkladı. Buna göre, çevre koruma harcamaları geçen yıl bir önceki yıla kıyasla yüzde 56,8 oranında artarak 224,6 milyar lira olarak gerçekleşti. Bu artış, çevre koruma alanındaki faaliyetlerin arttığını ve ülkenin çevreye olan yatırımlarının büyüdüğünü gösteriyor. Çevre koruma harcamalarının büyük kısmı, çevreye yönelik çeşitli hizmetlerin sağlanması için yapılan harcamaları içeriyor.

Bu harcamaların yüzde 66,8'lik bölümü mali ve mali olmayan şirketler tarafından yapılırken, yüzde 28,1'lik kısmı genel devlet ve kar amacı gütmeyen kuruluşlar tarafından gerçekleştirildi. Yüzde 5,1'lik pay ise hane halklarının çevre koruma için yaptığı harcamaları oluşturdu.

Çevre koruma harcamalarının dağılımında, en büyük payı yüzde 63,3 ile atık yönetimi hizmetleri alırken, yüzde 14,7'lik kısmı atık su yönetimi hizmetlerine ayrıldı. Ayrıca, biyolojik çeşitliliğin ve peyzajın korunmasına yönelik harcamalar yüzde 8,3, toprak, yer altı ve yüzey sularının korunması ve kalitesinin iyileştirilmesine yönelik harcamalar ise yüzde 5,4 pay aldı. Dış ortam havası ve iklimin korunmasına yapılan harcamalar ise yüzde 2,7'lik bir dilimi oluşturdu.

Kısmetse Olur Zeyd Öldü Mü? Kısmetse Olur Zeyd Öldü Mü?

Yatırım harcamaları ise 2023 yılında bir önceki yıla göre yüzde 14,9 azalarak 38,2 milyar liraya geriledi. Bu yatırımların yüzde 77,5'i mali ve mali olmayan şirketler tarafından yapılırken, yüzde 22,5'lik kısmı genel devlet ve kar amacı gütmeyen kuruluşlar tarafından gerçekleştirildi.

Çevre koruma harcamalarının gayrisafi yurt içi hasıla içindeki payı ise 2022'de yüzde 0,95 iken, 2023'te yüzde 0,85'e gerileyerek bir miktar azaldı. Bu durum, çevre koruma harcamalarının GSYH'ye oranının düştüğünü gösteriyor.

Muhabir: Ömer Cesur