Isparta sınırları içerisinde yer alan Eğirdir Gölü, Göller Bölgesi'nin en önemli su kaynaklarından biri olma özelliğini taşırken, son yıllarda kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya. Türkiye'nin içme suyu bakımından ikinci büyük gölü olan Eğirdir, hızla su kaybediyor. Bu kaybın başlıca sebepleri arasında artan sıcaklıklarla birlikte yaşanan buharlaşma ve aşırı tarımsal sulama yer alıyor. Su seviyesinin her geçen gün düşmesiyle birlikte gölde yosunlanma ve otlanma gibi sorunlar da kendini göstermeye başladı.

Eğirdir'de “Bilinçli Ebeveynlerle, Sağlıklı Yarınlara” Paneli! Eğirdir'de “Bilinçli Ebeveynlerle, Sağlıklı Yarınlara” Paneli!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, bu duruma karşı bir eylem planı hazırlayarak, göldeki otlar ve yosunların temizlenmesi için çalışmalar başlattı. Temizlik işlemleri devam ederken, Eğirdir Gölü'nün en dar yeri olan Kemer Boğazı'ndaki su seviyesi dikkat çekecek şekilde azaldı. Eğirdirli gazeteci Abdullah Sinan tarafından derlenen görüntüler, Kemer Boğazı'ndaki su seviyesinin daha önce 50 cm olan derinliğinin, 15-20 cm'ye kadar düştüğünü gösteriyor. Bu durumu gözler önüne seren videolarda, bölgede en fazla derinlik 15-20 cm civarlarında olduğu görülüyor.

16 Ekim 2024'te, Eğirdir Belediye Meclis Üyesi Abdurrahman Sinap ile bu bölgeyi ziyaret etmeye çalışan ekip, gölün derinliğinin azalma nedeniyle tekneyle ilerleyememişti. O tarihte 50 cm civarında olan su seviyesi, şimdi neredeyse tamamen yok olmuş durumda. Kemer Boğazı'nda çamur ve otlar yoğun bir şekilde birikmiş, gölün iki ayrı alana bölünmesi ise artık çok yakın bir ihtimal. Uzmanlar, kuraklık ve su kaybı devam ederse, Eğirdir Gölü'nün Kemer Boğazı'ndan ikiye bölüneceği konusunda uyarıyor.

Egirdir Gol Ikiye Bolunuyor1

Kaynak: KFK Ajans