Alman otomobil üreticisi Volkswagen, 70 saat süren zorlu görüşmelerin ardından Almanya'da 35 bin kişiyi işten çıkarmayı ve üretim kapasitesini azaltmayı kabul etti. Anlaşma, iş konseyi ve sendika ile yapılan uzun süren müzakerelerin sonucunda sağlandı.

Volkswagen, Almanya'daki fabrikalarındaki teknik üretim kapasitesini 700 binden fazla araç azaltma kararı aldı. Ayrıca, kalan çalışanlar için 2030 yılına kadar iş garantisi sunulacak. IG Metall sendikasının yaptığı açıklamada, anlaşmanın olumlu bir gelişme olduğu belirtilirken, "Fabrika kapatılmayacak, toplu işten çıkarmalar olmayacak ve uzun vadeli kesintiler yapılmayacak. Bu uzlaşma, her iki taraf için de iyi bir çözüm sağladı." ifadeleri kullanıldı.

Ücretler Konusunda Zorlayıcı Kararlar
Anlaşma çerçevesinde Volkswagen çalışanları, önümüzdeki dört yıl boyunca maaş artışı alamayacak. Ayrıca, bazı ikramiyeler ya tamamen kaldırılacak ya da azaltılacak. Ancak, çalışanlar için sağlanan yüzde 5’lik maaş artışı, doğrudan hesaplarına değil, iki aşamalı olarak bir fona aktarılacak. Bu fon, iş gücünün bir kısmı için esnek çalışma saatlerinin azaltılmasını finanse etmek amacıyla kullanılacak.

Volkswagen, bu kararın yıllık 15 milyar avro tasarruf sağlamasını bekliyor. Bunun yanı sıra, şirketin Saksonya eyaletinin başkenti Dresden’deki üretimi gelecek yılın sonuna kadar durdurulacak. Osnabrück fabrikası ise satılacak. Wolfsburg’daki dört montaj hattından ikisi de kapatılacak ve 2030 yılına kadar 4 bin kişi işten çıkarılacak.

Çin Rekabeti ve Elektrikli Araçlar
Volkswagen, bu önlemleri almak zorunda kaldığını belirtti. Şirket, Çinli üreticilerle rekabet edebilmek ve Avrupa'daki düşen talep ile elektrikli araçların beklenenden daha yavaş benimsenmesiyle mücadele etmek için bu kararları aldığını açıkladı. Şirket, eylül ayında 30 yıllık istihdam garantisini sona erdirmişti ve sonrasında çalışanlar, maliyet düşürme planlarını protesto etmek amacıyla büyük grevler düzenlemişti.

Sürdürülebilir Çözümler ve Gelecek Beklentisi
Volkswagen CEO’su Oliver Blume, anlaşma ile ilgili olarak, “Bu önlemler paketi, şirketimizin geleceği için belirleyici bir rota çizdi. Artık kendi kaderimizi başarılı bir şekilde şekillendirebilecek durumdayız.” ifadelerini kullandı. Ayrıca, CEO Thomas Schaefer de müzakerelerdeki üç önceliğin, Almanya’daki tesislerdeki kapasite fazlasının azaltılması, iş gücü maliyetlerinin düşürülmesi ve gelişim maliyetlerinin rekabetçi düzeye çekilmesi olduğunu belirterek, bu hedeflerin sürdürülebilir çözümlerle karşılandığını vurguladı.

Volkswagen İş Konseyi Başkanı Daniela Cavallo ise anlaşmanın olumlu sonuçlarını vurguladı: “Hiçbir lokasyon kapatılmayacak, operasyonel nedenlerle kimse işten çıkarılmayacak ve uzun vadeli iş güvencesi sağlanacak. Her şeyin ötesinde, bu kararlar şirketin geleceği ve çalışanlar için sağlam temeller atmaktadır."

Umut Kardeş Ölümü Umut Kardeş Kimdir Nereli, Olayı Nedir? Umut Kardeş Ölümü Umut Kardeş Kimdir Nereli, Olayı Nedir?

Bu anlaşma, Volkswagen'in maliyetleri düşürme ve geleceğe yönelik sürdürülebilir bir iş gücü planlaması adına kritik bir adım olarak tarihe geçecek.

Kaynak: Haber Merkezi