Volkswagen, Almanya'nın batısındaki altı fabrikasında iş güvencesini sağlayan anlaşmaları bu ay sona erdirdi. Bu durum üzerine IG Metall sendikası, Volkswagen’in Almanya’daki 130 bin işçisi için yeni iş anlaşmaları müzakere etmeye başladı. İşçi temsilcileri, üst yönetim ve hükümete destek eksikliği nedeniyle işten çıkarmalara karşı mücadele edeceklerini vurguladı. Volkswagen’in personel şefi Arne Meiswinkel, maliyetlerin düşürülmesinin zorunlu olduğunu belirterek, "Rekabetçi kalabilmemiz için çalışanların da katkısı gerekecek" dedi.

IG Metall'in baş müzakerecisi Thorsten Groeger, fabrika kapatmalarının ve toplu işten çıkarmaların hala masada olduğunu belirterek, durumun ciddiyetine dikkat çekti. Aralık ayının başından itibaren grev tehdidinde bulunan IG Metall, yüzde 7’lik bir ücret artışı talep ediyor.

Çalışma konseyi başkanı Daniela Cavallo, işçilerin taleplerinin değişmediğini ifade ederek, Volkswagen’in 87 yıllık tarihine atıfta bulundu. Cavallo, Nazi döneminde işçi hareketinden çalınan fonların, bugün Volkswagen Grubu'nda bulunması gerektiğini vurguladı ve "Uzlaşmaya hazırız ama çözüm yönetime bağlı" dedi.

Protesto eylemleri de gerçekleştirildi; 3 binden fazla işçi, yönetim kurulunda kalifiye işçi sıkıntısı olduğunu belirten pankartlarla alanları doldurdu. Volkswagen, Almanya’daki yüksek enerji ve işçilik maliyetlerinin, uluslararası rekabet açısından kendisini dezavantajlı duruma soktuğunu savunuyor.

Sena Seçen Kimdir? Keremcem’in Sevgilisi Mi, Ne İş Yapıyor, Kaç Yaşında, Aslen Nereli? Sena Seçen Kimdir? Keremcem’in Sevgilisi Mi, Ne İş Yapıyor, Kaç Yaşında, Aslen Nereli?

Meiswinkel, "Uluslararası rekabet bizi geride bırakmakla tehdit ediyor. Şirketimizi yeniden yapılandırmak için birlikte çalışmalıyız" şeklinde konuştu. Görüşmeler, Almanya genelinde yüksek maliyetler ve iş gücü kıtlığı gibi sorunların diğer büyük şirketleri de etkilediği bir dönemde sürüyor. Bu gelişmeler, Volkswagen'in geleceği ve işçi hakları açısından kritik bir süreç olduğunu gösteriyor.

Editör: MERT NARLI