CHP Isparta Milletvekili Hikmet Yalım Halıcı 2023-2024 eğitim ve öğretim yılı vesilesiyle yazılı bir basın açıklaması yaptı. Halıcı, yaptığı açıklamada yüz bin öğretmen ataması yapılması gerektiğini belirtti.

Aynı zamanda TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu üyesi olan Yalım Halıcı, öğretmenlerin ekonomik sosyal ve örgütlenme özgürlüğü konularında sorunlarının çözülmesi gerektiğini ifade ederek “Eğitimde asla tasarruf yapılmaz. Her şeyden kısılabilir ancak bir ülkenin geleceğini belirleyecek olan eğitim konusunda kemer sıkma politikası uygulanamaz. Öğretmenlerin ve eğitim emekçilerinin sosyal hakları en hızlı şekilde iade edilmeli ve sorunları çözülmelidir” dedi.

CHP’li Yalım Halıcı’nın açıklamasında öne çıkanlar şu şekilde;

Isparta'da Çiftçilik Yapanlar Müjde Isparta'da Çiftçilik Yapanlar Müjde
ÇAĞDAŞ VE SOSYAL BİR EĞİTİM POLİTİKASI UYGULANMALI

“Cumhuriyetin ve baş öğretmen Mustafa Kemal Atatürk’ün en önem verdiği konu eğitimdi. Savaşın ortasında ve işgal kuvvetleri Ankara’ya geldiğinde bile Milli Eğitim toplantısını iptal etmeyen ve savaştan dahi daha önemli gören bir liderin ülkesi burası. Oysa bugün durmadan değiştirilen, delik deşik edilen müfredatlarla karşı karşıya kalıyoruz. Öğrenciler iktidarın deneme tahtası değildir, bu ülkenin geleceğidir. Çağdaş ve sosyal bir eğitim politikasına geçmemiz gerekiyor. Bu şekilde devam ederse kayıp nesiller ortaya çıkacak. Hem tarafı olduğumuz İnsan Hakları Evrensel Beyannamesine hem de Anayasamıza göre bütün çocuklarımızın sağlıklı ve düzgün bir eğitim almaları onların doğuştan gelen hakkıdır.”

ÖĞRETMENLERİMİZ AÇLIK VE YOKSULLUKLA PENÇELEŞİYOR

“Bu iktidar özel okullardaki öğretmenlerimizi eğitimci olarak görmüyor. Asgari ücrete mahkum edilmiş durumdalar. Öyle ki bazıları açlık sınırında, birçoğu ise zaten yoksulluk sınırı altında yaşamaya çalışıyor. Bu şartlarda kaliteli bir eğitim ortamı sağlanamaz. Deprem bölgesindeki öğretmenlerin barınma, ulaşım, beslenme ve tayin talepleri zaman geçirilmeden yerine getirilmeli. Öğretmenlerin eş durum ve mazeret tayinleri yapılarak bu işkenceye son verilmelidir. Özellikle ücretli ve sözleşmeli öğretmen uygulamalarına son vererek onlarında insanca yaşayacakları ücretler almasını sağlamak zorundayız. Öğretmenlerimiz maalesef açlı ve yoksullukla pençeleşiyor. Dünyada kendi öğretmenlerine bu kadar haksızlık eden başka bir ülke yok”

EĞİTİMDE ADALETİZLİĞE BİR SON VERİLMELİ

“Sosyal devlet ilkesi gereği herkes kaliteli bir eğitime ulaşmalı. Eğitim tamamen parasız olmalıdır. Ancak sadece ücretsiz kitap vererek eğitim olmaz. Gelir durumu düşük ailelerimizin çocukları da sağlıklı bir eğitim almalı. Her okula; güvenlik görevlisi, rehber öğretmen, hizmetli, teknoloji öğretmeni, sağlık görevlisi ve memur ataması yapılmalıdır. Tüm eğitim kademelerinde öğrencilere ücretsiz beslenme hakkı sağlanmalıdır. Ekonomik durumu iyi olmayan öğrenciler ile deprem bölgesindeki öğrencilerin okul araç gereçleri ile bilgisayar, tablet, internet vd. ihtiyaçları MEB tarafından karşılanmalıdır. Okullar arasındaki nitelik ayrımına bir an önce son verilmeli, tüm okulların nitelikli hale getirilerek eğitimde fırsat eşitliği ve adalet sağlanmalıdır”

LAİK VE BİLİMSEL EĞİTİM UYGULANMALI

“Laik, demokratik, kamusal, parsız, karma ve parasız eğitimden taviz verilmemeli. Matematik, fizik, kimya, edebiyat, felsefe, resim, müzik, spor derslerine hak ettiği değer verilmelidir. Çocuklarımızı hayata hazırlayacak ve çağa adapte edecek donanıma ulaştırmak zorundayız. Oysa iktidar ve destekçileri durmadan karma eğitim veya bilimsel dersleri hedef alıyor. Bu eğitim devrimlerini hedef alan politikalardan derhal vazgeçilmelidir. Bütün çağdaş ve gelişmiş ülkelere bakıldığında içinde bulundukları ileri konumlarını eğitim sayesinde kazandıklarını görebiliriz. İlerici ve çağdaş eğitim bir ülkenin kalkınmasında, özgürleşmesinde, bağımsızlığında ve gücünde en önemli faktördür”