Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından başlatılan “Yarısı Bizden Kampanya” sı başvuruları geçtiğimiz günlerde başlamıştı.
Dönüşüm projesinin İstanbul’un yanı sıra Türkiye genelinde yaygınlaştırılması gerektiğini ifade eden Mimarlar Odası Isparta Temsilciliği Başkanı Yüksek Mimar Caner Ataseven, “İstanbul merkezli projenin Isparta’da da uygulanması gerekir. Mimarlar Odası olarak bu dönüşümün hızlanması gerektiğini her platformda ifade ettik, etmeye de devam ediyoruz. Aksi takdirde vatandaşları uzunca bir müddet riskli konutlarda ikamet etme zorunda bırakacağımızı dile getirdik” dedi. Her gün Ispartalı hemşerilerimiz bize soruyor; “Basında gördüm, Bakan açıkladı, harika bir kampanya, biz de faydalanmak istiyoruz. Eski ve depreme dayanıksız binamız için hemen başvuralım, nereye başvuracağız?”. Maalesef sadece İstanbul için geçerli deyince vatandaşımızın hevesi kursağında kalıyor. “İstanbul’daki insanın canı değerli de biz Ispartalılarınki değil mi?” diye soranlar oluyor. Ataseven, kentsel dönüşümde Isparta'da da 6306 sayılı kanun çıktığından beri 11 yılda yaklaşık 1200’e yakın binada inceleme yapıldığını belirterek, yılda 120 binaya tekabül eden bu rakamın çok düşük olduğunu, bu hızla gidersek depreme yetişemeyeceğimizi ifade etti. Ataseven sözlerine şöyle devam etti: “Isparta’da 1914 yılından bu yana büyük yıkıcı deprem yaşanmadı. Biz de Maraş, Hatay gibi yıkıcı deprem bekleyen birinci derece risk altındaki illerden biriyiz. Vatandaşımız da depremden korkuyor fakat ne yapacağını bilemiyor. Ekonomik şartlar dönüşüme müsaade etmiyor. Maraş merkezli depremlerden sonra Isparta ilinde yüzlerce site deprem performans analizi yaptırmak için başvurdu, fakat bir tanesi bile yaptırmadı. Vatandaş “ya evim depreme dayanıksız çıkarsa, ne yapacağım?” endişesiyle vazgeçiyor. Oysa İstanbul’a sağlanan cazip şartları ilimize de uygulansa dönüşüme talep oldukça artacaktır. Isparta halkımız cazip teşvik ve destekler beklemektedir.”
ANADOLU’DA YAYGINLAŞMASI GEREKAtaseven dönüşümle ilgili olarak şunları ifade etti: ‘Yarısı Bizden Kampanyası’ aslında devleti kara geçiren bir kampanyadır. Nasıl kara geçiren bir kampanya? Ufak bir örnek verelim. Deprem bölgesinde yıkılan bir binaya sahipsiniz. Sağ kurtulduğunuzu sayalım. Sizin barınma ihtiyacınız için yaklaşık bedeli 150 bin TL olan bir konteyner kullanıyorsunuz. Elektrik, su, ısıtma vs. için de 100 bin TL kullanıyorsunuz. Aylarca 3 öğün yemek, ağır hasarlı binaları yıkma, enkaz kaldırma, moloz nakliyatı, şehrin yeniden imarı, yolların, parkların vb. yapımı vs… Bir de yeniden konut yapıyoruz. Onun da fiyatı yaklaşık 1 milyon civarı. Üst üste topladığınızda aslında sizin için harcanacak para iki milyonu geçiyor. ‘Yarısı Bizden Kampanyası’nda devletin cebinden 750 bin lira vermesi aslında devletin kârlı olduğu anlamına da geliyor. Tabii bu hizmetin öncelikle Anadolu’da da yaygınlaşması, İstanbul özelinde başlayan bu hizmetin yeni dönemde ivedilikle çözüme kavuşturulması ve bizim riskli yapı stokundan bir an evvel kurtulmamız en önemli olaydır.
KAMPANYANIN ŞARTLARI VE AVANTAJLARI'Yarısı Bizden' kampanyası ile İstanbul'da konut sahiplerine en geç 2 yılda teslim, 0.79 faizli, Kredili ödeme veya TOKİ vadeli ödeme seçenekleri ile 120 ay vade fırsatı tanındı. Yaklaşık 1.5 milyon riskli bağımsız bölüm stoğunu barındıran İstanbul'da, 'Yarısı Bizden' kampanyası ile 2+1 100 m2 dairenin 750 bin lirası devletten olmak üzere kalan tutara yüzde 10 peşinat, 5 bin 625 TL'den başlayan taksitlerle 10 yıl vade ile ödeme imkanı getirilecek. 3+1 120 m2 dairenin de 900 bin lirası devletten olmak üzere, kalan tutar yüzde 10 peşinat, 6 bin 750 TL'den başlayan taksitle 10 yıl vade ile ödenebilecek.