Bilim dünyası, kanser teşhisi ve tedavisinde devrim niteliğinde bir gelişmeye imza atmaya hazırlanıyor. Pandemi sırasında yaygın olarak kullanılan PCR testine dayanan yeni bir yöntem, 12 farklı kanser türünü henüz belirtiler ortaya çıkmadan tespit edebilecek. Bu yenilik, kanser teşhis sürecini hızlandırarak her yıl binlerce hayatı kurtarabilir.

Erken Teşhis Hayatta Kalma Şansını Artırıyor

Geçtiğimiz Haziran ayında meme kanserinin tekrar edip etmeyeceğini yıllar öncesinden tahmin eden bir kan testinin duyurulmasının ardından, şimdi de bu yeni testin hastaların hayatta kalma şansını büyük ölçüde artırabileceği belirtiliyor. İngiltere’nin Ulusal Sağlık ve Bakım Araştırma Enstitüsü (NIHR) tarafından finanse edilen bu proje, 2.5 milyon sterlinlik bir yatırım ile geliştirildi. Testin maliyeti ise sadece 120 sterlin olacak.

12 Kanser Türünü Tespit Edebiliyor

Yeni test, akciğer, meme, prostat, pankreas, kalın bağırsak, yumurtalık, karaciğer, beyin, yemek borusu, mesane, kemik ve yumuşak doku sarkomu ile mide kanseri olmak üzere 12 farklı kanser türünü tespit edebilecek. The Mirror gazetesine konuşan uzmanlar, bu testin aylarca süren teşhis bekleyişine son verebileceğini ve erken teşhis ile tedaviye çok daha hızlı başlanabileceğini vurguluyor. Streeting, “Birkaç damla kanla, akciğer, meme ya da mesane kanserine sahip olup olmadığınızı öğrenebilirsiniz. Bu, oyun değiştiren bir yenilik” dedi.

Pandeminin Kanser Teşhisindeki Gecikmelere Etkisi

Pandemi, kanser teşhislerinde büyük bir aksama yarattı. Birçok hasta tedaviye geç başlamak zorunda kaldı, teşhis taramaları ertelendi ve birçok kanser vakası gözden kaçtı. Uzmanlar, pandeminin ilk yılında yaklaşık 40.000 kanser vakasının teşhis edilemediğini tahmin ediyor. İngiltere’de her yıl yaklaşık 320.000 kişi kansere yakalanıyor ve erken teşhis, bu hastalıkla mücadelede en etkili yöntemlerden biri olarak kabul ediliyor.

NHS Kanser Hizmetlerinde Hedefler Tutmuyor

İngiltere’deki Ulusal Sağlık Sistemi (NHS) kanser hizmetleri de hedeflerini tutturmakta zorlanıyor. Mart ayında yapılan acil kanser yönlendirmelerinin sadece %77.3’ü, 28 gün içinde teşhis veya ekarte edilebildi. Acil bir yönlendirmeden sonraki iki ay içinde kanser tedavisine başlayan hastaların oranı ise %68.7’de kaldı. NHS yönergeleri, bu sürenin %85 olması gerektiğini belirtiyor.

Xgenera: Kanserle Mücadelede Yeni Bir Dönem

Kısmetse Olur Zeyd Öldü Mü? Kısmetse Olur Zeyd Öldü Mü?

Bu umut verici gelişmenin arkasındaki bilim insanları, Xgenera adında bir startup şirketi kurarak bu testi yaygınlaştırmayı hedefliyor. Erken teşhisin hayat kurtarıcı olduğu kanserle mücadelede bu yeni kan testi, milyonlarca insanın yaşamını kurtarma potansiyeline sahip. Kansere karşı yürütülen savaşta bu gelişme, kanser teşhis ve tedavi süreçlerinde oyunun kurallarını değiştirebilir.

Kaynak: Kfk Ajans