Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) Başkanı İbrahim Afyon, Ramazan ayının sona ermesinin ardından yumurta fiyatlarında belirgin bir düşüş yaşandığını duyurdu. Üretici fiyatlarının gerilemesiyle birlikte özellikle büyük boy yumurtalarda dikkat çeken bir ucuzlama gözlemlendi. Yumurta satışlarına yeni düzenleme mi geliyor? Detaylar haberimizde...
Afyon’un verdiği bilgilere göre, üreticiden çıkan large (büyük boy) yumurtalar şu anda yaklaşık 3,5 TL’ye alıcı buluyor. Bu yumurtalar, market raflarında ise 5,5 ile 6 TL arasında satışa sunuluyor.
İstanbul Ticaret Borsası'nın çevrim içi olarak düzenlediği "Borsa Meydanında Sektörler Konuşuyor" programında konuşan Afyon, Ramazan'ın son günlerinde bazı yumurta türlerinde ani fiyat artışlarının yaşandığını, özellikle “alternatif üretim” etiketiyle satılan ürünlerin fahiş fiyatlarla piyasada yer bulduğunu söyledi.
Kiloyla Yumurta Satışı Gündemde
Yumurtanın kilogram bazlı satılması konusu da sektörün gündeminde önemli bir yer tutuyor. Avrupa’da yaygın şekilde kullanılan bu satış modeli için Tarım ve Orman Bakanlığı ile istişarelerin sürdüğünü belirten Afyon, bu sistemin Türkiye’de de uygulanabilirliği üzerine çalışmalar yapıldığını aktardı.
Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) Başkanı İbrahim Afyon şu ifadelere yer verdi.
Fahiş fiyat burada ortaya çıkıyor ve tüketici aldanıyor. Kişi aldığı ürünün gezen ve organik tavuk yumurtası alıyorsa sertifikasını mutlaka sorgulasın
Bir markete 150 liraya satılırken başka bir markette 270-280 liraya gördük. Bu kadar fark, makas aralığı olmamalı. Doğru ürüne doğru fiyatı vermek bilinçli tüketiciyle olur. Ramazan ayında fiyatlar aslında gerilemeye başlamıştı ancak sonundaki hareketlilikle tekrar yükselişe geçti. Ramazan hareketliliği bitti, üretime giren yeni tavuklarla birlikte ihracatın da sıfıra düşmesiyle yumurta fiyatları düşüşe geçti. Şu anda fiyatlarımız kilogramı 90-100 liraya gelecek şekilde sunuluyor. Large yumurtalar üreticiden 3,5 liradan çıkıyor ve marketlerde 5,5-6 liraya rahatlıkla bulunabiliyor.
İç Piyasada Arz Arttı, Talep Azaldı
Ramazan sonrası dönemde hem tüketici talebinin düşmesi hem de yaz aylarına girilmesiyle birlikte üretimin arttığına dikkat çeken Afyon, yeni tavukların yumurtlamaya başlamasıyla iç pazarda arz fazlası oluştuğunu söyledi. Ayrıca ihracatın neredeyse tamamen durması da bu arz fazlalığını artırarak fiyatların daha da düşmesine neden oluyor.
Küçük Yumurtalar Rafta Kaldı
52 gram ve altındaki küçük boy yumurtaların ihracatın durmasıyla elde kaldığını belirten Afyon, bu segmentin iç pazarda da yeterince rağbet görmediğini dile getirdi. Talebin zayıflamasıyla birlikte fiyatlarda bir miktar daha gerileme bekleniyor.