Endeksin Hesaplanması

İSO Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi, ulusal PMI (Purchasing Managers' Index) anketlerindeki üretim endekslerinin bir araya getirilmesiyle hesaplanıyor. Bu hesaplamada, ihracat pazarlarının Türk imalat sanayi ihracatından aldıkları paylar göz önünde bulunduruluyor.

Sergen Yalçın'dan Okan Buruk'a Olay Sözler Sergen Yalçın'dan Okan Buruk'a Olay Sözler

Eylül Ayı Sonuçları

Eylül ayındaki 50,5'lik endeks değeri, Ağustos ayındaki 51,3'lük seviyeye göre bir gerileme gösterdi. Bu, mevcut iyileşme sürecinin en düşük düzeyde gerçekleştiğini ortaya koyuyor. İhracat iklimindeki iyileşmenin, bazı önemli pazarların büyüme hızının yavaşlaması ve ekonomik aktivitedeki daralma nedeniyle zayıfladığı ifade ediliyor.

Pazar Performansı

Eylül ayında, Türk imalat sanayinin en büyük on ihracat pazarı içerisinde en hızlı büyüme Birleşik Arap Emirlikleri'nde (BAE) gözlemlendi. Ancak, bu büyüme son üç yılın en düşük hızında gerçekleşti.

Birleşik Krallık ve ABD'de üretim artışı güçlü olmaya devam etse de, bu ülkelerde de bir önceki aya göre ivme kaybı yaşandı. Öte yandan, İspanya'da Eylül ayında büyüme hızı arttı ve üretimdeki güçlü artış, Mayıs ayından bu yana en yüksek oranda gerçekleşti.

Ekonomik Aktivite Daralması

Türk imalat sanayi sektörünün en büyük on ihracat pazarından altısında yılın üçüncü çeyreği ekonomik daralma ile kapandı. Bu pazarlar, Türkiye'nin toplam ihracat pazarının dörtte birinden fazlasını oluşturuyor.

Özellikle Almanya, üst üste dördüncü ayda ekonomik aktivitede gerileme kaydederken, bu gerileme son altı ayın en yüksek hızında oldu. Romanya da Eylül ayında daha hızlı bir küçülme gösterdi, Hollanda'daki daralma ise hafifledi.

Kaynak: KFK Ajans