Genel Sağlık Sigortası (GSS) borcu olan milyonlarca vatandaş, 1 Ocak 2025 itibarıyla sağlık hizmetlerinden faydalanamayacak. Bu durum, 9 milyon vatandaşın sağlık hizmeti alma hakkının kaybedilmesi anlamına geliyor. Konuyla ilgili açıklama yapan CHP’nin Gölge Sağlık Bakanı Zeliha Aksaz Şahbaz, "Bu uygulama, sosyal devlet ilkesinin tamamen hiçe sayıldığı, insan haklarının görmezden gelindiği bir acımasızlık örneğidir" dedi.
Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Alpay Azap ise, yıllar içinde gelir dağılımındaki eşitsizlikler ve derinleşen ekonomik krizlerle artan yoksul nüfusun GSS primini ödemesinin mümkün olmadığını belirtti. Azap, "Bu durum, çok sayıda kişinin sağlık güvencesinden yoksun kalmasına yol açmakta, sağlık hizmeti alamayanların sağlık ve yaşam haklarını ihlal etmektedir" şeklinde konuştu.
Türkiye'de 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren zorunlu olarak GSS kapsamına alınan vatandaşlar, eski "Yeşil Kart" uygulaması yerine bu sistemle sosyal güvencesiz olarak sağlık hizmetlerinden yararlanma imkanına sahip oldular. 2024 yılı için belirlenen GSS prim tutarı ise brüt asgari ücretin yüzde 3’üne denk geliyor ve aylık 600 TL olarak belirlenmiş durumda.
Vatandaşların sağlık hizmetlerinden yararlanabilmesi için 1 Ocak itibarıyla GSS borcunun olmaması gerekiyor. GSS borcu sorgulama işlemleri, E-Devlet üzerinden “GSS Sorgulama” sayfasına girilerek tescil ve borç sorgulama işlemi ile gerçekleştirilebiliyor.