Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye’nin İsrail ile ticareti tamamen durdurma kararının İsrail’i şoke ettiğini belirterek, bu adımın ardından İsrail’in kendisine yapılan bu müdahaleyi protesto ettiğini, ancak Türkiye’nin tavrının uluslararası anlamda hiçbir etkisi olmadığını ifade etti. Bolat, İsrail’in kendisini hiçbir ülkenin karşısında görmediğini ve Amerika ile Siyonist lobisinin desteğiyle dünya çapında güçlü bir konumda olduğunu düşündüğünü söyledi. Ancak, Türkiye’nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğindeki cesur çıkışları karşısında bu rahatlıklarının sarsıldığını vurguladı.

Bakan Bolat, “İsrail, kendisini kimsenin yan bakamayacağını, kimsenin kendisine karşı gelemeyeceğini düşünüyordu. Ancak hükümetimizin cesur çıkışı, onların bu konforunu bozdu. ‘Bizi Dünya Ticaret Örgütü'ne, OECD’ye şikayet edeceğiz’ dediler ve bunu yaptılar, fakat hiçbir etkisi olmadı” dedi. İsrail’in öfkesinin, Türkiye’nin uluslararası ticarete dair attığı bu adımın altını çizdiğini belirten Bolat, ülkelerinin uluslararası ticaretle ilgili tavrını asla değiştirmeyeceklerini söyledi.

Ticaret Bakanı, Türkiye’nin 2 Mayıs itibariyle İsrail ile yapılan tüm ticari ilişkileri durdurduğunu ve bu tarihten sonra, hiçbir ihracat ya da ithalat işleminin gerçekleştirilmediğini belirtti. Bolat, buna rağmen muhalefet tarafından ortaya atılan “Türkiye, İsrail ile ticaretine devam ediyor” şeklindeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını ifade etti. “Türkiye’de kaçan terörist kılıklı etki ajanları, bot hesaplar üzerinden bu konuyu manipüle etmeye çalışıyor” diyen Bolat, bu tarz yalan haberlerin ülkenin iç politikada karışıklık yaratmayı amaçladığını söyledi.

Türkiye'yi Kasıp Kavuracak Kış Mevsimi! 10 Günlük Yağış Maratonu Başlıyor Türkiye'yi Kasıp Kavuracak Kış Mevsimi! 10 Günlük Yağış Maratonu Başlıyor

Ticaret Bakanı Bolat, özellikle Filistin meselesinin hükümetin dış politikasında çok önemli bir yer tuttuğunu ve bu konuda her zaman hassasiyet gösterdiklerini belirtti. İsrail ile ticaretin manipüle edilerek, hükümetin Filistin yanlısı duruşunun zayıflatılmaya çalışıldığını dile getirdi. “Filistinli şehitlerin üzerinden oyunlar oynayarak, hükümetimizi yıpratmaya çalışanlar aslında Filistin’e gerçek bir sevgi göstermiyorlar. Bu kişiler Filistin’e karşı duyarsız, tersine İsrail’e yakın duruyorlar” diye konuştu. Ayrıca, bu kişilerin Hamas’a yönelik tutumlarının da çelişkili olduğunu vurgulayan Bolat, “Hamas liderlerinin öldürülmesine dair başsağlığı bile dilemediler” dedi.

Bolat, geçtiğimiz Nisan ayında, Türkiye’den İsrail’e jet yakıtı satıldığına dair ortaya atılan iddiaların da asılsız olduğunu belgelerle çürüttüklerini söyledi. “2024’te İsrail’e herhangi bir satış yapmadık. 2023’te ise sadece 588 bin dolarlık yakıt satışı yaptık ve bu da turist uçakları içindi” diyen Bolat, bazı çevrelerin Türkiye’nin İsrail’e savunma sanayi ürünleri ve yakıt sattığını öne sürdüklerini, ancak bunların tamamının yalan olduğunu belirtti. Bu gibi yanlış ve manipülatif iddiaların, sadece savaşın sürmesine ve Filistin halkının acılarının devam etmesine hizmet ettiğini söyledi.

Türkiye’nin, 2 Mayıs’tan itibaren İsrail ile yapılan tüm ticaretin durdurulduğunu net bir şekilde ifade eden Bolat, bunun uluslararası ticaretle ilgili hiçbir şekilde manipülasyona uğramadığını belirtti. “Ticaretin tamamen kapalı olduğu bir dönemde, bazı kişiler, 'üçüncü ülkeler üzerinden gönderiliyor' diyerek kafa karıştırmaya çalışıyorlar. Bu tür spekülasyonlar asılsızdır. Türkiye’nin ithalatı ve ihracatı tamamen denetlenmektedir” dedi.

Bakan Bolat, aynı zamanda Türkiye'nin cari işlemler dengesinde de büyük bir başarı kaydettiğini ve son 15 ayda dış ticaret açığının 12 kez azaldığını vurguladı. 2024 yılı itibariyle Türkiye’nin yıllık cari işlemler açığının 55,6 milyar dolardan 11,3 milyar dolara gerilediğini ifade eden Bolat, “Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında üst üste cari fazla verdik. Ekim ayında da bu trendin devam edeceğini ve yıllık cari açık oranının 9-10 milyar dolara kadar gerilemesini bekliyoruz” şeklinde konuştu.

Bakan Bolat, Türkiye’nin BRICS üyeliğine de değindi ve bu sürecin ülke için büyük bir fırsat olduğunu belirtti. “BRICS, dünya milli gelirinin yüzde 25’ini oluşturan ülkelerden oluşuyor. Bu ülkelere ortak üyelik teklif edilmesi, Türkiye için büyük bir kazanç olacaktır” diyen Bolat, ayrıca Avrupa Birliği ile yapılan Gümrük Birliği görüşmelerinin de olumlu bir şekilde ilerlediğini ifade etti. Bu anlaşmanın Türkiye’nin ticaretine hız kazandıracağını ve uluslararası platformlarda Türkiye’nin daha güçlü bir konum alacağını söyledi.

Son olarak, Bakan Bolat, 2025 yılında dış ticaret açısından zor bir yıl olacağını ancak Türkiye’nin ithalatı azaltıp ihracatını artırarak bu zorluğun üstesinden geleceğini söyledi. Avrupa’nın ithalatının daralmasına rağmen Türkiye’nin pazarlara yönelerek ihracatını artırma stratejisinin başarılı olacağını ve dış ticaret açığının azalmasını hedeflediklerini belirtti.

Kaynak: KFK Ajans