Yurttan Haberler

2 Nisan Boykotu Ekonomiye Yansıdı: Harcamalarda Gözle Görülür Düşüş!

TEPAV verilerine göre FAST işlemleri yüzde 37,7, e-ticaret transferleri yüzde 58,7 azaldı

Abone Ol

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV), 2 Nisan 2025'te sosyal medya üzerinden organize edilen alışveriş boykotunun ekonomik etkilerini dijital ödeme verileriyle analiz etti. Rapora göre, boykotun yalnızca sembolik bir protesto değil, ölçülebilir ekonomik sonuçlar doğuran bir eylem olduğu ortaya kondu.

Kartlı Harcamalarda Yüzde 10'luk Düşüş

TEPAV uzmanları Gülbin Şahinbeyoğlu ve Merve Dündar tarafından hazırlanan çalışmada, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın haftalık kredi kartı verileri incelendi. 2 Nisan haftasında kartlı harcama işlemlerinde, yılın ilk üç ayı ortalamasına kıyasla yüzde 10’luk bir düşüş yaşandı. Market ve AVM harcamalarındaki azalma ise yüzde 12,2’ye kadar çıktı.

FAST Verileri: Günlük Etki Çok Daha Çarpıcı

Daha ayrıntılı veri sunan FAST transferlerinde, 2 Nisan günü geçen yıla kıyasla yüzde 37,7’lik bir azalma kaydedildi. Özellikle elektronik ticarete yönelik para transferlerinde düşüş yüzde 58,7’ye ulaştı.

Tatille Çakışmasına Rağmen Etki Belirgin

Analizde, 2 Nisan’ın Ramazan Bayramı tatili ve ay başı ödemeleriyle çakışması gibi etkenlerin de değerlendirmeye alındığı belirtildi. Ancak, şubat ve mart aylarının benzer günleriyle yapılan karşılaştırmalar da boykotun etkisini doğruladı: FAST işlemlerinde yüzde 10’un üzerinde azalma görüldü.

Ekonomik Etkisi Ölçülebilir Bir Toplumsal Tepki

TEPAV raporuna göre, dijital ödeme sistemlerinde gözlemlenen bu düşüşler, 2 Nisan boykotunun sadece sosyal medya çağrılarından ibaret olmadığını, ekonomik düzeyde etkili olabilecek bir eyleme dönüştüğünü ortaya koydu.