Dünya Ekonomik Forumu (WEF), İsviçre'nin Davos kasabasında düzenlenen 55. Yıllık Toplantılar kapsamında, küresel finansal sistemdeki parçalanmaya ilişkin endişe verici bir rapor yayımladı. Raporda, ülkelerin farklı korumacı politikalarla, özellikle yaptırımlar ve sübvansiyonlar yoluyla, küresel finansal sistemde parçalanmaya neden olduğu ve bu durumun ciddi riskler oluşturduğuna dikkat çekildi. Yapılan açıklamada, 2017'den bu yana küresel yaptırımların yüzde 370 arttığı vurgulandı.
Rapora göre, küresel gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH), finansal sistemdeki bu parçalanma nedeniyle 5.7 trilyon dolar kayba uğrayabilir. Bu kaybın, dünya ekonomisinin yüzde 5'ine denk geldiği belirtiliyor. Küresel ekonomiye etkisi, 2008 finansal krizinden ve COVID-19 salgınının yarattığı krizden daha büyük olabilecek şekilde tahmin ediliyor. Parçalanma, ticaretin ve sınır ötesi sermaye akışlarının azalmasına, ekonomik verimlilik kayıplarına yol açıyor.
Raporda, ülkelerin jeopolitik hedeflerine ulaşabilmek için yaptırımlar ve sübvansiyonlar gibi yöntemlere başvurmalarının, küresel ekonomi üzerinde olumsuz etkiler yarattığı ifade ediliyor. WEF Mali ve Parasal Sistemler Merkezi Başkanı Matthew Blake, finansal sistemdeki bu parçalanmanın küresel ekonomiye olan maliyetinin çok büyük olabileceği uyarısında bulunarak, liderlerin bu durumu düzeltmek için fırsatları değerlendirmeleri gerektiğini belirtti.
Raporda ayrıca, küresel işbirliği ve sürdürülebilir kalkınma için tehdit oluşturacak bu durumu aşmak adına, liderlerin daha ilkeli yaklaşımlar sergileyerek finansal sistemi korumaları gerektiği vurgulandı.