Almanya’da bu ay için eksi 21 puan olarak ölçülen Tüketici Güven Endeksi, kasım ayı için 2,7 puan artışla eksi 18,3 puana yükseldi. Merkezi Almanya'da bulunan pazar araştırma şirketi GfK ve Nuremberg Piyasa Kararları Enstitüsü tarafından hazırlanan veriler, hane halkının gelir beklentilerinde iyimser bir hava olduğunu gösteriyor. GfK Tüketici Araştırmacıları Uzmanı Rolf Buerkl, yaptığı değerlendirmede, "Şirket iflaslarındaki artış, işten çıkarma veya üretimi yurt dışına taşıma planlarının yapıldığına dair haberlerin, tüketici güveninde daha belirgin bir toparlanmayı engellediğini" belirtti.
Ekim ayındaki Tüketici Güven Endeksi, eksi 21 puan olarak ölçülmüştü. Kasım ayı itibarıyla gerçekleşen 2,7 puanlık artış, ülke için önemli bir iyileşme göstermesine rağmen, endeksin eksi 18 puanla uzun vadeli ortalamanın 10 puan altında kalmaya devam etmesi, ekonomideki zorlukların sürdüğünü ortaya koyuyor. Beklentiler, endeksin eksi 20,5 olacağı yönündeydi. Tüketici güveninin toparlanmasının nedeni olarak artan satın alma isteği ve daha iyimser gelir beklentileri gösteriliyor. Ancak, eksi 18,3 puan, Nisan 2022'den bu yana görülen en yüksek değer olmasına rağmen, tüketici güveninin hala düşük seviyelerde kalmaya devam ettiği vurgulanıyor.
Buerkl, "Krizler, savaşlar ve yükselen fiyatlar gibi belirsizlikler hala çok belirgin. Bu durum, gözle görülür reel gelir artışlarının tüketim üzerindeki olumlu etkisini göstermesini engelliyor" dedi. Ayrıca, Almanya'da yıllık enflasyon eylülde yüzde 1,6 olarak kaydedilirken, analistler bu ay için yıllık enflasyonun ılımlı bir şekilde yüzde 1,8'e yükselmesini bekliyor.
GfK piyasa araştırmacıları, tüketici güvenine rağmen, Alman tüketicilerin gelecek 12 ay boyunca ekonomik gelişmeler konusunda bir kez daha kötümser olduklarını bildiriyor. Almanya, 10 yıllık ekonomik büyümenin ardından 2020 yılında, salgının ilk yılı olan 2009'dan beri ilk kez resesyon yaşamıştı. Ifo Enstitüsü, 5 Eylül'de ülkenin 2024 ve gelecek yıla ilişkin büyüme tahminini, zayıf yatırım ve sipariş durumu nedeniyle yüzde 0,4'ten sıfıra düşürdü. Uluslararası Para Fonu (IMF) da 22 Ekim'de Almanya'nın bu yıl için büyüme beklentisini yüzde 0,2'den sıfıra indirdi.
Alman ekonomisi, geçen yıl alışılmışın dışında yüksek düzeydeki enflasyonun, yüksek enerji fiyatlarının, düşen yatırımların, zayıf dış talebin ve yüksek faiz oranlarının etkisiyle bir önceki yıla göre yüzde 0,3 daralmıştı. Ülke, G7 ülkeleri arasında küçülen tek ülke olmuştu. Eğer Almanya bu yıl da küçülürse, 2023'te olduğu gibi G7 ekonomileri arasında daralan tek ülke olma unvanını sürdürecek.
Alman hükümeti, ekonomiyi canlandırmayı hedefleyen "Büyüme Girişimi-Almanya için Yeni Ekonomik Dinamikler" adında bir büyüme paketi oluşturmuş durumda. Bu paket, rekabetçiliği artırmayı, bürokrasiyi azaltmayı, çalışma teşviklerini güçlendirmeyi ve etkin bir finans merkezi oluşturmayı amaçlayan 49 önlem içeriyor. Ülkenin üçüncü çeyreğe ilişkin Gayri Safi Yurt İçi Hasıla (GSYH) verilerinin 30 Ekim'de açıklanması bekleniyor. Bu veriler, Almanya'nın ekonomik görünümünü daha net bir şekilde ortaya koyacak.