Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, İstanbul'da düzenlenen İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü (SMIIC) 19. Genel Kurulu'na video mesaj göndererek, Türkiye'nin global ticaretin önemli unsurlarından olan standardizasyon, metroloji ve helal akreditasyon konularındaki başarılarını paylaştı. Kacır, bu alanların küresel ticaretin sorunsuz işlemesi için temel oluşturduğunu belirtti.

Bakan Kacır, tarihsel olarak İpek Yolu gibi erken dönem ticaret yollarının temelini attığı küresel ticaretin, coğrafi keşifler ve Sanayi Devrimi ile büyük bir ivme kazandığını söyledi. Bu süreçte, lojistik ve ulaşım olanaklarının gelişmesinin farklı coğrafyaları birbirine bağlayan yeni ticaret yollarının kurulmasına zemin hazırladığını aktardı. Günümüzde küresel mal ve hizmet ticaretinin hacminin 31 trilyon dolara ulaştığını belirten Kacır, bu büyüklüğün, ülkelerin birbirleriyle daha yoğun iş birliği yapmalarını ve ortak bir dil kullanmalarını gerektirdiğini vurguladı.

Kacır, “Küresel ticaretin karmaşık yapısı, farklı ülkelerden firmaların birbirleriyle iletişimde ortak bir dili kullanmalarını zaruri kılıyor. Tüketicilerin güvenini kazanmak için ise ulusal ve uluslararası ölçekte mekanizmaların kurulması gerekiyor. Bu noktada standardizasyon ve metroloji, farklı düzenleyici ortamlar arasındaki karmaşıklıkları ortadan kaldırarak, küresel ticaretin sorunsuz bir şekilde gerçekleşmesine olanak sağlıyor,” dedi.

Bakan Kacır, aynı zamanda Türkiye'nin bu alandaki katkılarının altını çizdi. Türk Standartları Enstitüsü'nün (TSE), yüksek kaliteyi ve güveni simgeleyen bir marka haline geldiğini belirten Kacır, Türkiye Yüzyılı vizyonu doğrultusunda TSE'yi nitelikli insan kaynağı ve gelişmiş laboratuvar altyapısıyla örnek bir konuma taşıdıklarını ifade etti. Bakan, “TSE bugün Türk Malı damgasının yüksek kaliteyle eşdeğer olduğunu tescilliyor. Vatandaşlarımızın dünya standartlarında, güvenli ürün ve hizmetlerle buluşmasına vesile oluyoruz” dedi.

Helal akreditasyon konusunda da önemli adımlar atıldığını belirten Kacır, Türkiye'nin küresel helal ekonomisinde önemli bir rol üstlendiğini belirtti. Kacır, “Helal sertifikası, artık her dinden insan için güvenin sembolü haline gelmiştir. Ülkemizde son yıllarda önemli adımlar attık, Helal Akreditasyon Kurumunu (HAK) kurarak 2 binin üzerinde üretim tesisinin helal belgesini akreditasyon güvencesi altına aldık” dedi. Bu sayede, farklı belgelendirme yaklaşımlarının yol açtığı olumsuz etkilerin ortadan kaldırılması için tek ve uyumlaştırılmış standartların oluşturulduğunun altını çizdi.

2025 Yılında Stajyer ve Çırak Maaşları Ne Kadar Oldu? 2025 Yılında Stajyer ve Çırak Maaşları Ne Kadar Oldu?

Bakan Kacır ayrıca, Türkiye'nin SMIIC’teki liderliğini ve helal akreditasyon alanındaki katkılarını vurgularken, İslam Ülkeleri arasında ticaretin artırılmasında önemli bir rol oynadıklarını belirtti. Türkiye'nin, dünya genelinde güvenli ve kaliteli ticaretin yayılması için önemli projelere imza atmaya devam edeceğini belirtti.

Son olarak, Kacır, Filistin'deki insanlık dramına dikkat çekerek, İsrail'in Gazze ve diğer Filistin topraklarındaki saldırılarına karşı Türkiye’nin dik duruşunu sürdürmeye devam edeceğini belirtti. “İsrail'in Gazze’de gerçekleştirdiği katliamlarda 50 bine yakın Filistinli kardeşimiz hayatını kaybetti. Türkiye olarak Cumhurbaşkanımızın liderliğinde ‘Dünya beşten büyüktür’ diyerek bu zulme karşı sesimizi yükseltmeye devam edeceğiz,” diyerek, Filistin halkının her zaman yanında olduklarını ifade etti.

Kaynak: KFK Ajans