ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin mallarına %50 oranında ek gümrük vergisi getirme tehdidini yerine getirmesinin ardından, Çin, 18 ABD savunma şirketine yaptırım uyguladı ve gümrük vergilerini artırdı. Bu adım, ticaret savaşını ve Tayvan meselesindeki gerginliği daha da tırmandırdı.
Çin Ticaret Bakanlığı, Trump'ın tehditlerini gerçekleştirmesinin ardından yaptığı açıklamada, 12 ABD savunma şirketine, çift kullanımlı ürünlerin ihracatını yasaklayan kontrol listesine eklendiğini belirtti. Ayrıca, "güvenilmez kuruluşlar" listesine de altı şirketin dahil edildiği ifade edildi. Bu liste, yabancı kuruluşlara karşı cezai işlem yapılmasına imkan tanıyor.
Çin, ABD mallarına uyguladığı gümrük vergilerini %50 oranında artıracağını duyurdu. Önceki açıklamalarda %34'lük bir artış planlandığı belirtilmişti; bu yeni artırımla birlikte, ABD ithalatına uygulanan ek vergiler %84'e çıkacak. Yeni ticaret kısıtlamaları, özellikle Pentagon ve diğer federal hükümet kurumlarına tedarik sağlayan ABD firmalarını hedef alacak.
Bakanlık, güvenilmez kuruluşlar listesine dahil edilen altı ABD firmasının Tayvan'a silah satışı veya askeri iş birliği nedeniyle eklendiğini açıkladı. Bu şirketler, Çin ile ilgili ithalat ve ihracat faaliyetlerinin yanı sıra Çin’e yatırım yapma hakkından da mahrum kalacak. Bakanlığın açıklamasında, "Son yıllarda, Shield AI ve Sierra Nevada Corporation'ın da aralarında bulunduğu altı şirket... Çin'in ulusal egemenliğini, güvenliğini ve kalkınma çıkarlarını ciddi şekilde tehlikeye attı" denildi.
Etkilenen firmalar, Çin'de çok az bir varlığa sahip ya da hiç faaliyet göstermiyor. Ancak bu yeni kısıtlamalar, tedarik zincirlerinde aksamalara yol açabilir. Örneğin, ABD'li drone üreticisi Skydio, Tayvan'a silah satışı nedeniyle Çin tarafından yaptırıma uğradığında, şirketin pil tedariki hızla kesilmişti.
Çin, Trump'ın gümrük vergilerine karşılık verirken, aynı zamanda Çin'de faaliyet gösteren veya ülkeye yatırım yapmayı planlayan yabancı firmalara güvence vermeye çalışıyor. Ticaret Bakanlığı, güvenilmez kuruluşlar listesine eklenen firmaların sayısının çok az olduğunu ve dürüst, yasalara uyan yabancı kuruluşların endişelenmemesi gerektiğini vurguladı.