Trump, ABD’nin çatışmadan ziyade bir anlaşma yapmayı tercih ettiğini vurgularken, anlaşma sağlanamaması durumunda İran için "ciddi sonuçlar" doğabileceği konusunda uyardı.

İran Dışişleri Bakanı Abbas Araghchi, görüşmeleri doğrulayarak bunun hem bir "sınav" hem de bir "fırsat" olduğunu belirtti. ABD, 2018 yılında İran ile imzalanan nükleer anlaşmadan tek taraflı olarak çekilmiş ve o tarihten bu yana İran nükleer programını genişletmişti.

İlgili içerik: İngiltere'nin otomobil devi gümrük vergileri nedeniyle ABD'ye sevkiyatları durduracak!

Trump, 7 Nisan Pazartesi günü Beyaz Saray’da İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile yaptığı görüşmede, 12 Nisan’da İran ile doğrudan görüşmelere başlanacağını açıklamıştı. Trump, yaptığı açıklamada, “İran ile doğrudan görüşmeler yapıyoruz. Cumartesi günü başlayacak. Çok büyük bir toplantımız var ve neler olabileceğini göreceğiz,” dedi. Ayrıca, anlaşma yapmanın çatışmaya girmekten daha iyi olacağını ifade etti. Trump, İran’ın nükleer silaha sahip olamayacağını yineleyerek, görüşmelerin başarısız olması durumunda "İran için çok kötü bir gün" yaşanacağına dair uyarıda bulundu.

İran Dışişleri Bakanı Abbas Araghchi, görüşmelere ilişkin olarak X platformunda yaptığı açıklamada, "İran ve ABD, dolaylı üst düzey görüşmeler için Cumartesi günü Umman’da bir araya gelecek. Bu bir test olduğu kadar bir fırsat da. Top Amerika’nın sahasında," ifadelerini kullandı.

Trump, göreve geldiği 2017 yılından itibaren ABD’yi 2015 yılında eski Başkan Barack Obama döneminde imzalanan Ortak Kapsamlı Eylem Planı’ndan (JCPOA) çekmişti. Bu anlaşma, İran’a nükleer programında kısıtlamalar getirilmesi karşılığında yaptırımların hafifletilmesini öngörüyordu. Anlaşmadan çekildikten sonra Trump, İran ekonomisine yönelik ağır yaptırımları yeniden uygulamaya koymuş ve İran’ın nükleer zenginleştirme programı genişlemişti.

Trump, İran'a yönelik sert bir uyarıda bulunarak, "İran bir anlaşma yapmazsa, bombalama olacak ve daha önce hiç görmedikleri türden bombalamalar olacak," dedi. Görüşmelerin kimin tarafından temsil edileceği ise henüz netlik kazanmış değil.

Kaynak: https://san.com/