Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Ekim ayı enflasyon verileri, enflasyon oranlarının nasıl bir seyir izlediğine dair önemli bilgiler sunuyor. Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), Ekim ayında yüzde 2,88 oranında artarken, yıllık enflasyon ise yüzde 48,58 seviyesine geriledi. Ancak, enflasyondaki düşüşü giyim ve ayakkabı fiyatlarının sınırladığı gözlemlendi. Taze sebzelerde ise patates hariç en yüksek fiyat artışı yüzde 24,98 ile kaydedildi.

20 Bin Öğretmenin Atama Sonuçları Açıklandı 20 Bin Öğretmenin Atama Sonuçları Açıklandı

Kira tavan zam oranını belirleyen 12 aylık TÜFE ortalaması, önceki dönemdeki yüzde 63,47 oranından yüzde 62,02'ye düşerek, kira artış oranlarını doğrudan etkileyen bir durum ortaya çıkardı. Ekim ayı itibarıyla yıllık bazda Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) de aylık yüzde 1,29, yıllık ise yüzde 32,24 seviyesinde gerçekleşti. Böylece, TÜFE'nin yıllık bazda Temmuz 2023'ten, Yİ-ÜFE'nin ise Mart 2021'den bu yana en düşük oran olarak kaydedildiği belirtildi.

Ana harcama grupları arasında yapılan incelemede, ulaşımda yüzde 0,54, alkollü içecekler ve tütünde ise yüzde 0,04 oranında azalış görülürken, en yüksek artış giyim ve ayakkabı grubunda yüzde 14,32 olarak hesaplandı. Eğitim ise yıllık bazda yüzde 93,66 ile en yüksek artışın yaşandığı ana grup olarak öne çıktı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Ekim ayı enflasyon verilerini değerlendirirken, toplumsal refahı artırmak amacıyla uyguladıkları ekonomi programıyla dezenflasyon sürecinin gelecekte daha da güçleneceğini ve tek haneli enflasyon hedeflerine ulaşmayı amaçladıklarını vurguladı. Son 5 ayda yıllık enflasyondaki azalışın 27 puana yaklaştığını belirten Yılmaz, Ekim ayındaki enflasyonda gıda fiyatlarının etkisinin hissedildiğini ve taze meyve ile sebze grubunda fiyat artışları yaşandığını ifade etti.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise, Ekim ayında 12 aylık enflasyon beklentilerinin tüm kesimlerde son iki buçuk yılın en düşük seviyesine gerilediğini belirterek, hizmet enflasyonundaki ataletin kırılması için önemli bir gelişme yaşandığını dile getirdi. Geçen ay yıllık enflasyonun mayısa göre 26,9 puan gerileyerek yüzde 48,6 olduğu bilgisini paylaşan Şimşek, temel mallarda yıllık fiyat artışının yüzde 28,5, hizmetlerde ise yüzde 69,8 olarak gerçekleştiğini açıkladı.

Zam şampiyonu taze sebzeler arasında, ekimde en fazla fiyat artışı yüzde 24,98 ile taze sebzelerde (patates hariç) meydana gelirken, bunu yüzde 20,2 ile kadın giyim ve yüzde 17,31 ile çocuk giyim takip etti. Ekimdeki fiyat artışları arasında en çok yükseliş gösteren diğer ürünler ise yüzde 14,14 ile erkek giyim, yüzde 12,79 ile taze meyveler ve yüzde 10,97 ile ilaçlar oldu. Aylık bazda en fazla fiyat düşüşü ise yüzde 19,06 ile evcil hayvanlarla ilgili ürünlerde gerçekleşti.

Bu veriler, Türkiye'nin enflasyon ile mücadelesindeki zorlukları ve mevcut ekonomik dinamikleri daha net bir şekilde gözler önüne seriyor. Enflasyonun düşmesi için atılacak adımlar ve alınacak tedbirler, önümüzdeki dönemde piyasalarda önemli etkiler yaratabilir.

Kaynak: KFK Ajans