24-30 Nisan Dünya Aşı Haftası kapsamında açıklamalarda bulunan Denizli İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Berna Öztürk, aşının her birey için hayati bir sağlık müdahalesi olduğunu vurguladı.  

Aşılamanın, her yıl milyonlarca insanın hayatını kurtaran en etkili ve düşük maliyetli önleyici yöntemlerden biri olduğunu belirten Öztürk, toplumda aşı bilincinin artırılması gerektiğine dikkat çekti.

Dünya Sağlık Örgütü’nün bu yılki teması olan “Herkes için aşılama, insanlık için mümkün” sloganını hatırlatan Öztürk, “Aşı Haftası, bağışıklamanın sağlık üzerindeki olumlu etkilerini vurgulamak ve rutin aşılama hizmetlerini güçlendirmek için önemli bir fırsattır,” dedi.

Türkiye’de 1981 yılından bu yana sürdürülen Genişletilmiş Bağışıklama Programı ile çocukluk çağında toplam 13 hastalığa karşı koruma sağlandığını belirten Öztürk, bu hastalıkların arasında kızamık, kabakulak, çocuk felci, hepatit türleri ve pnömokok enfeksiyonlarının da yer aldığını söyledi.

2024 yılı içerisinde Denizli’de yaklaşık 287 bin doz aşının uygulandığını ifade eden Öztürk, yalnızca çocukların değil; gebeler, kronik hastalar ve bazı meslek gruplarının da aşılama programlarından yararlanması gerektiğini vurguladı. Özellikle tetanos riskli yaralanmalar ve kuduz riskli ısırıklarda aşının hayati önem taşıdığını belirtti.

Yeni aşı uygulamaları hakkında da bilgi veren Öztürk, 2025 Nisan ayı itibariyle Türkiye’de 6 bileşenli karma aşının uygulanmaya başlandığını, ayrıca gebelere yönelik olarak boğmaca aşısının da mevcut tetanos ve difteri aşılarına eklendiğini açıkladı.

Sözlerini, “Çocuklarımızın sağlığı için aşılarını zamanında yaptıralım. Aşı sadece bireysel değil, toplumsal korumanın da temelidir. Aşılama her çocuk ve birey için yaşamsaldır,” diyerek tamamladı.

Kaynak: haber merkezi