Deprem, çevre illeri olan Artvin, Bayburt, Erzurum ve Trabzon'da da hissedildi. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, yaptığı açıklamada, depremin ardından olumsuz bir durumun tespit edilmediğini, yalnızca korku nedeniyle iki sağlık durumunun alındığını belirtti ve geçmişte olsun rahatladığını iletti.

Rize'den Fay Geçiyor mu?

Rize'deki depremin ardından bölgedeki aktif bir fay hattının bulunmasıyla ilgili soru gündeme geldi. Karadeniz Teknik Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü'nden Prof. Dr. Hakan Karslı, Karadeniz bölgesini değerlendirmelerinin Kuzeydoğu Anadolu Fayı ve Karadeniz Fayı olduğunu belirtti. Karslı, Karadeniz Fayı'nın sahilden yaklaşık 10 mil açıkta yer çevresinde ve ters fay taşıdığını ifade etti. Ayrıca Gürcistan'dan başlayarak Rize, Trabzon ve Ordu'ya uzanan başka bir fay sisteminin de genişlemeyeceğini belirtti.

Karslı'nın açıklamasına göre, Malatya'daki depremin bu bölgede fay hatlarını tetikleme riski bulunmuyor. Ancak Kuzeydoğu Anadolu Fayı'nın hareketliliği, Rize'nin ülkelerindeki ilçeleri potansiyel olarak taşınacak.

BDDK, Ticari Kredilerdeki Risk Ağırlıklarını Düzenledi BDDK, Ticari Kredilerdeki Risk Ağırlıklarını Düzenledi

Naci Görür'ün Yorumu

Deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür ise Rize'deki depremle ilgili yaptığı açıklamalarda, bölgedeki haritalanmış bir fay hattının göründüğünü ifade etti. Depremin, Artvin ve Bayburt arasında uzanan doğrultu atılımlı fayın oluşumunu ve bu fayın KD-GB (kuzeydoğu-güneybatı) eğimi atılımlı bir yapıya sahip olduğunu belirtti.

Rize'den geçen bilinen bir aktif fay hattı bulunmamakla birlikte, bölge, geniş fay görüntüleme etkisi altında kalabilecek bir risk sahasında yer alıyor. Karadeniz açıklarındaki ve Kuzeydoğu Anadolu Fay Hattı'ndaki hareketlilik, parçalara ayrılacak potansiyel depremler açısından dikkatle takip ediliyor.

Editör: Kübra Güven