Isparta Deprem Haberleri

Şener Üşümezsoy Uyardı: Asıl Tehlike Bu İllerde!

Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, İstanbul’daki deprem riskine dair yaptığı açıklamalarda, Marmara Bölgesi'nde büyük bir deprem beklentisinin olmadığını vurguladı.

Abone Ol

Deprem gerçeği, Türkiye’nin gündeminden düşmüyor. Özellikle 23 Nisan’da İstanbul’da meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki depremin ardından uzmanların açıklamaları yeniden kamuoyunun odağına yerleşti. Bu isimlerden biri de uzun yıllardır İstanbul ve Marmara bölgesine dair yorumlarıyla tanınan Prof. Dr. Şener Üşümezsoy oldu. Üşümezsoy, son açıklamalarıyla ezber bozan bir değerlendirmeye imza atarak, İstanbul için büyük bir deprem riski bulunmadığını söyledi ve dikkatleri bambaşka illere çevirdi.

“Marmara’da Büyük Deprem Beklenmiyor”

A Haber’e özel açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, Marmara Denizi’nde büyük bir depremin yaşanmasının bilimsel verilere göre mümkün olmadığını yineledi. Üşümezsoy, “Yaptığım açıklamalar tahmine dayalı değil, sahadaki bilimsel çalışmalara dayanıyor. Yıllarca sismik kesitler üzerine çalıştım ve Marmara’nın altındaki yapıyı çok iyi biliyorum” ifadelerini kullandı.

Özellikle Marmara Denizi’ndeki fay hareketlerine dair farklı bir bakış açısı sunan Üşümezsoy, 1894 yılında Çınarcık çukurunun güneyindeki fay hattının kırıldığını ve bu bölgede enerji birikimi kalmadığını söyledi.

Deprem travması çocukların dünyasında derin izler bırakıyor Deprem travması çocukların dünyasında derin izler bırakıyor

“Adalar Fayı Artık Aktif Değil”

Meslektaşlarının İstanbul açıklarındaki Adalar Fayı'na dair değerlendirmelerine de eleştiriler getiren Üşümezsoy, bu hattın artık “ölü fay” olduğunu belirtti. “Adalar Fayı'nın deprem üretme potansiyeli kalmadı. Büyükçekmece ile Yeşilköy arasında gösterilen fay ise gerçeği yansıtmıyor. Asıl kırılma Kumburgaz ile Büyükçekmece arasındaki 30 kilometrelik segmentteydi ve bu da geçmişteki depremlerle zaten kırıldı,” şeklinde konuştu.

Üç İl İçin Kritik Uyarı

Şener Üşümezsoy’un en dikkat çeken açıklaması ise İstanbul’un dışında kalan üç il için yaptığı uyarıydı. Prof. Dr. Üşümezsoy, “Gerçek deprem riski İzmir Karaburun, Kütahya ve Tokat/Kazova bölgelerinde. Bu bölgelerdeki faylar uzun süredir aktif ve enerji biriktirmeye devam ediyor. Asıl dikkat edilmesi gereken yerler burası,” diyerek kamuoyunu uyardı.

Depremin Türkiye’nin kaçınılmaz bir gerçeği olduğuna vurgu yapan Üşümezsoy, bu üç bölge için gerekli önlemlerin bir an önce alınması gerektiğini ifade etti.