Türkiye tarım sektörü, 2024 yılı itibarıyla 36,2 milyar dolarlık ihracat ile tüm zamanların en yüksek yıllık dış satım rakamına imza atarak büyük bir başarıya ulaştı. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, tarım ürünlerine olan talep dünya çapında arttı ve bu sektördeki dış satış, 2023’e göre yüzde 3,3 oranında bir artış gösterdi. Tarım sektörü, Türkiye'nin toplam ihracatında yüzde 16'lık bir paya sahip oldu.
2024’te meyve sebze mamulleri sektörü 2,7 milyar dolarlık, kuru meyve ve mamulleri ise 1,9 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Her iki sektörde de sırasıyla yüzde 1,2 ve yüzde 0,8 oranında ihracat artışı yaşandı. Bu artış, Türkiye’nin tarım ürünlerine olan küresel talebin arttığını ve Türk tarımının dünya pazarlarında giderek daha güçlü bir konuma geldiğini gösteriyor.
Tarım sektöründe rekor kıran sektörlerin en fazla ihracat yaptığı ülkeler arasında ABD ve Almanya öne çıkıyor. Kuru meyve ve mamulleri sektöründe Almanya’ya 247,3 milyon dolarlık, meyve sebze mamullerinde ise ABD’ye 429,4 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildi. Ayrıca, İstanbul'dan meyve sebze mamulleri sektöründe 637 milyon dolarlık, İzmir'den kuru meyve ve mamulleri sektöründe 481,6 milyon dolarlık ihracat yapıldı.
İstanbul Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Melisa Tokgöz Mutlu, Türkiye'nin güvenilir ve sürdürülebilir bir tedarikçi olma potansiyeline dikkat çekti. Türkiye’nin, sahip olduğu yüksek teknolojili fabrikalar ve müşteri taleplerine göre özelleştirilmiş üretim kapasitesi ile dünya pazarlarında önemli bir oyuncu konumunda olduğunu belirten Mutlu, bu özelliklerin Türkiye’nin yalnızca ucuz bir tedarikçi değil, aynı zamanda güvenilir bir iş ortağı olarak tanınmasına katkı sağladığını ifade etti.
Gelecek yıllarda Türkiye'nin tarım ihracatında 40 milyar dolarlık bir hedef belirlenmişken, bu hedefin gerçekleştirilmesi için sürdürülebilir büyüme sağlanması ve çevre dostu üretim yöntemlerinin yaygınlaştırılması gerektiği vurgulandı. Ayrıca, Türkiye'nin “marka” imajının güçlendirilmesi gerektiği ve Türk ürünlerinin dünya pazarlarında daha fazla yer almasının, ihracatın artmasına katkı sağlayacağı belirtildi.
Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) ve Orta Doğu gibi stratejik bölgelerdeki pazar payını artırmayı hedeflediği kaydedilirken, AB ile ticari ilişkilerin güçlendirilmesi adına yapılan çalışmaların meyvesini verdiği ifade edildi. AB pazarına daha fazla Türk tarım ürünü girmekte olup, özellikle AB ile Gümrük Birliği kapsamının genişletilmesiyle Türk ürünlerinin AB pazarındaki konumunun güçlenmesi sağlandı.
Son yıllarda özellikle Suudi Arabistan, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Cezayir, Fas ve Mısır gibi ülkelerde Türk tarım ürünlerine olan yoğun talep, Türkiye'nin bu pazarlardaki etkisini artırdığını gösteriyor. Uzak Doğu pazarında da Çin ve Japonya gibi büyük ekonomiler, taze meyve, sebze ve kuru meyve gibi ürünlere ilgi gösteriyor. Bu bölgelerde daha güçlü bir varlık oluşturmak, Türkiye'nin ihracat hedeflerini destekleyecek önemli adımlar arasında yer alıyor.
TİM ve ihracatçı birlikler, bu stratejik bölgelerde Türk ürünlerinin görünürlüğünü artırmaya yönelik kapsamlı tanıtım faaliyetlerini sürdürmektedir.