Körfez bölgesinin en büyük e-ticaret fuarı WORLDEF DUBAI, Dubai CommerCity’de kapılarını açtı! WORLDEF CEO’su Omar Nart, WORLDEF DUBAI’nin büyük ilgi gördüğünü belirterek, "Beklentimiz 5 bin ziyaretçi iken bu sayı 10 bine ulaştı.” dedi. Nart, “2026 itibarıyla Asya'ya açılmayı planlıyoruz. Singapur ile görüşmelerimiz devam ediyor. Aynı zamanda Frankfurt üzerinden Avrupa'yı hedefliyoruz. Bu iki lokasyondan biri, üçüncü etkinlik merkezimiz olacak.” ifadesini kullandı.
Global e-ticaret fuarları platformu WORLDEF, Dubai’de e-ticaret ekosisteminin nabzını tutan büyük bir etkinliğe imza attı. Dubai Entegre Ekonomik Bölgeler Kurumu (DIEZ) ve Wasl Properties’in ortak girişimi olan ve Körfez bölgesinde dijital ticarete odaklanan ilk ve tek serbest bölge Dubai CommerCity’in (DCC) ana stratejik ortaklığı ile düzenlenen WORLDEF DUBAI, 4 Aralık 2024 Çarşamba günü DCC yerleşkesinde kapılarını açtı. DIEZ Başkanı Şeyh Ahmed bin Saeed Al Maktoum’un himayesi ve katılımı gerçekleştirilen bölgenin en büyük e-ticaret fuarına Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Dış Ticaret Bakanı Dr. Thani bin Ahmed Al Zeyoudi de katıldı. Fuar, dijital ticarette önde gelen şirketlerden, kuruluşlardan ve kurumlardan 5 binden fazla ziyaretçiyi ağırlıyor.
WORLDEF DUBAI’ye görkemli açılış
DIEZ Başkanı Şeyh Ahmed bin Saeed Al Maktoum’un himayesinde ve huzurunda gerçekleştirilen WORLDEF DUBAI 2024 e-ticaret fuarı, e-ticaret ekosisteminin tüm paydaşlarını bir araya getirdi. 4-5 Aralık tarihleri arasında düzenlenen fuarın açılış törenine; Şeyh AL Maktoum ve WORLDEF CEO’su Omar Nart ile birlikte BAE Dış Ticaret Devlet Bakanı Dr. Thani bin Ahmed Al Zeyoudi, Tacikistan Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Muradali Alimardon, Dubai Yürütme Kurulu Genel Sekreteri Abdullah Al Basti, DIEZ Yürütme Kurulu Başkanı ve Dubai CommerCity Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mohammed Al Zarooni, Türkiye BAE Büyükelçisi Tugay Tunçer, Dubai Chambers Başkanı ve CEO’su Mohammad Ali Rashed Lootah, wasl Asset Management Group CEO’su Hesham Al Qassim, ve önde gelen uluslararası dijital ticaret şirketlerinin temsilcileri katıldı.
Fuarda ayrıca, Tacikistan Sanayi ve Yeni Teknolojiler Bakanı Sherali Kabir, Tacikistan Tarım Bakanı Kurbon Hakimzoda; Tacikistan Cumhurbaşkanlığı İdaresi İcra Dairesi Başkan Yardımcısı Halimzoda Abdulrahman; Meksika, Dominik Cumhuriyeti, Panama, Arjantin ve Kolombiya büyükelçileri ile Singapur başkonsolosu da yer aldı.
Omar Nart: Dubai, e-ticaret açısından sınırları aşan bir öneme sahip
WORLDEF CEO’su Omar Nart, açılış töreninin ardından fuarı takip eden gazetecilere yaptığı açıklamada, global e-ticaret fuarı WORLDEF DUBAI’yi salgın sonrası e-ticarete artan ilgi sayesinde rekor sayıda katılımcının ziyaret ettiğini belirterek, Dubai’nin sadece Birleşik Arap Emirlikleri için değil, aynı zamanda Afrika, Güney Asya ve çevredeki diğer ülkeler için de bir ticaret kapısı niteliğinde olduğunu belirtti.
Dubai’nin e-ticaret açısından sınırları aşan bir öneme sahip olduğunun altını çizen Nart, “Dubai, bu bölgede hem tüm Afrika’ya hem de çevredeki diğer ülkelere açılan bir kapı konumunda. Dubai’yi sadece 9-10 milyonluk nüfusuyla değerlendirirseniz, durumu eksik analiz etmiş olursunuz. Önemli olan, burayı bir kapı olarak konumlandırıp buradan tüm bölgeye açılabilmektir.” dedi.
Omar Nart, Dubai ile olan işbirliğinin stratejik bir perspektifle değerlendirildiğini işaret ederek, “Buradaki ana stratejik partnerimiz Dubai Commercity. Dubai Commercity, 2019’da 1 milyar dolarlık bir sermayeyle kurulan ticaret odaklı bir serbest bölgedir. İki yıl boyunca etkinliklerimize katılan temsilcilerimiz organizasyonlarımızdan oldukça etkilendiler ve sonrasında ‘Bu etkinlikleri neden Dubai’de yapmıyoruz?’ önerisiyle Dubai maceramız başlamış oldu.” değerlendirmesinde bulundu.
“Dubai tüm bölgeye hitap ediyor”
Dubai’nin sadece Birleşik Arap Emirlikleri’ne değil, tüm bölgeye hitap edebildiğini vurgulayan Nart, Suudi Arabistan’ın e-ticaret pazar hacminin 32 milyar dolar olduğunu söyleyerek, Kuzey Afrika, Güney Afrika, Hindistan ve Pakistan gibi ülkelerden Dubai’ye büyük bir e-ticaret potansiyeli aktığını kaydetti. Nart, ülkedeki altyapı, regülasyonlar ve gümrük işlemlerinin tamamen ticaretin kolaylaşması için düzenlenmiş durumda olduğunu aktardı.
Türkiye’den yaklaşık 35 markanın etkinliğe katıldığını anımsatan Nart, “Bu markalar Türkiye pavilyonunda yer aldı ve bölgeye hitap eden bir operasyon merkezi olarak Dubai’nin önemini keşfettiler. Burada kalıcı bir varlık oluşturmak için ekip, ofis ve depo gibi yerel altyapılar kurarak çalışmak gerekiyor.” dedi.
“WORLDEF DUBAI beklentilerin üzerinde ilgi gördü”
Nart, bu yılki etkinliğin beklentilerin çok üzerinde bir ilgiyle karşılandığını dile getirerek, “125 standımız ve yaklaşık 10 bin ziyaretçimiz vardı. Beklentimiz 5 bin ziyaretçi iken bu sayı 10 bine ulaştı. Bu, salgın sonrası e-ticaretin bu bölgede büyük bir ivme kazandığını gösteriyor.” diye konuştu.
WORLDEF’in Asya’ya açılma planları konusunda bilgi paylaşan Nart, “2026 itibarıyla Asya’ya açılmayı planlıyoruz. Singapur ile görüşmelerimiz devam ediyor. Aynı zamanda Frankfurt üzerinden Avrupa’yı hedefliyoruz. Bu iki lokasyondan biri, üçüncü etkinlik merkezimiz olacak.” ifadesini kullandı.