Geç Kalınmadığında Kanser Önlenebilen Bir Hastalıktır!

Kanserin önlenebilen, geç kalınmadığında tedavi edilebilen bir sağlık sorunu olduğunu vurgulayan Dr. Gür konuyla ilgili şu bilgileri verdi: “Kanserler dünyada ve Türkiye’de neden olduğu ölümler ve sakatlıklarla, önde gelen halk sağlığı sorunlarından biridir. Kansere karşı mücadelede iş birliğini artırmak, toplumun farkındalık düzeyini yükseltmek üzere planlı aktivitelerin yaşama geçirilebilmesi amacıyla 4 Şubat Dünya Kanser Günü olarak belirlenmiştir. Her yıl 4 Şubat’ta UICC (Uluslararası Kanser Kontrol Örgütü) önderliğinde tüm dünya güç birliği yaparak küresel kanser salgınına karşı savaş açmakta, önlenebilir milyonlarca ölüm vakasının önüne geçmeyi hedeflemektedir.

Dünyada her yıl yaklaşık 14 milyon yeni kanser vakası ortaya çıkmaktadır. Ülkemizdeki son kanser verilerimizi genel olarak değerlendirdiğimizde; Erkeklerde en sık görülen kanserler akciğer ve prostat kanseri iken, kadınlarda en sık görülen meme kanseri, her 4 kadın kanserinden birisi olmaya devam etmektedir. Hem erkeklerde hem de kadınlarda bağırsak (kolorektal) kanseri, üçüncü en sık görülen kanser türüdür. Çocukluk çağı kanserlerinde ise lösemi, en sık görülen kanser türüdür.

Kanserle mücadele hususunda dünya genelinde yapılması gerekenler ve bu konudaki önemli noktalar aşağıdaki şekilde vurgulanmıştır;

-Tütün kullanımının kontrol altında tutulması

-Aşırı kilo ve hareketsiz yaşam tarzı ile mücadele

-Mesleğe bağlı ve çevresel kanserojen, kimyasal veya atıklara maruz kalmanın azaltılması

-Hepatit B virüsü (HBV) ve insan papillomavirüsü (HPV) gibi enfeksiyonların yaygınlığının azaltılması

-Alkol tüketiminin azaltılması

-Güneşin zararlı etkileri ile mücadelede

Erken Teşhis Hayat Kurtarır

Kanserin erken tanısını sağlamak için bireylerin vücutlarındaki normal olmayan gelişmelerde ihmal etmeden hekime başvurması son derece önemlidir. Ülkemizde Dünya Sağlık Örgütü tarafınca taranması önerilen; meme, kalın bağırsak ve rahim ağzı kanserleri için, toplumun kaynaklarına ve hastalık yüküne uygun olarak tarama programları yürütülmektedir. Ülke genelinde kanser taramaları; Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM), Toplum Sağlığı Merkezleri (TSM), Sağlıklı Hayat Merkezleri (SHM) ve Aile Sağlığı Merkezleri (ASM) de ücretsiz olarak yapılmaktadır.

Meme Kanseri Taraması

-20 yaş üzeri her kadın ayda bir kez kendi kendine meme muayenesi

-20 yaş üzeri kadınlara iki yılda bir kez,

-40 yaş üzeri kadınlara yılda bir kez hekim tarafından meme muayenesi

-40-69 yaş arasındaki kadınlara iki yılda bir mamografi

Rahim Ağzı (Serviks) Kanseri Taraması

Yenidoğanlara K Vitamini Uygulaması Yaşamsal Önemdedir! Yenidoğanlara K Vitamini Uygulaması Yaşamsal Önemdedir!

-30-65 yaş arası kadınlara 5 yılda bir smear ve HPV testi

-Kalınbağırsak (Kolon) Kanseri Taraması

-50-70 arası kadınlara ve erkeklere iki yılda bir kez dışkıda gizli kan testi

-51 ve 61 yaşındaki kadınlara ve erkeklere 10 yıl arayla kolonoskopi

Unutmayalım kanser önlenebilen, geç kalınmadığında tedavi edilebilen bir sağlık sorunudur. Kanserden değil geç kalmaktan korkalım.”

Kaynak: Haber Merkezi