Kurban Bayramı ülkemizde her yıl birliktelik ve paylaşmanın güzelliğinin de hissedildiği, geleneksel ritüellerle kutlanır.

Dini vecibelerin yanı sıra Kurban Bayramı her zamankinden daha fazla kırmızı et tükettiğimiz bir dönemdir. Ziyaretler, misafirliklerde ikram edilen çikolatalar, şekerler ve hamur işi tatlılar da eklenince neşeli ve mutlu geçirilmesi gereken günler, sağlık sorunları yaşayabileceğimiz riskli günlere dönüşebilir.

Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, kurban etlerinin buzdolabında birkaç gün bekletildikten sonra, haşlama yapılarak veya ızgarada hazırlanarak tüketilmesini önerdi.

kurbanda nasıl beslenmeliyiz ile ilgili görsel sonucu

Kalp damar hastalığı, diyabet (şeker hastalığı) ve yüksek tansiyonu olanların Kurban Bayramı'nda yağsız veya az yağlı etleri tercih etmesi ve aşırıya kaçmaması da önerildi.

Etlerin iç sıcaklığının en az 75 derece olması gerektiği kaydedilen açıklamada, ''Çok yüksek ısı, etin dış yüzeyinin yanmasına ve su kaybının fazla olmasına yol açarak besin ögesi kaybını artırır. Etlerin haşlanarak pişirilmesi, sağlıklı olmasının yanı sıra ette olması muhtemel bağırsak parazitlerinin bulaşmasını da engeller'' değerlendirmesi yapıldı.

Açıklamada, çiğ veya az pişmiş et tüketiminin de önemli sağlık sorunlarına yol açtığı vurgulandı.

(Şeyda AKSOY)